Frank Blok en Etienne Lieverst bekijken de nieuwe serverkast.
Frank Blok en Etienne Lieverst bekijken de nieuwe serverkast.

Nieuw datanetwerk in stadhuis, elk kabeltje een uitdaging

B2b

WEESP - 250 nieuwe aansluitpunten in een historisch gebouw. Het Weesper bedrijf EWN (Elektrawerken Nederland) installeerde in de afgelopen maanden in het stadhuis van Weesp een compleet nieuw datanetwerk. Een bijzondere klus die werd geklaard in een bijzonder prettige samenwerking. "Als Weesper bedrijf zijn we hier heel trots op", zegt EWN-directeur Etienne Lieverst.

Frank Blok, teamleider ICT bij de gemeente Weesp, gaat ons voor naar het technische hart van de gemeente. Ergens achter in het stadhuis, het oude St. Bartholomeus Gasthuis, opent hij met zijn beveiligde sleutel een deur. Daarachter schuilt een moderne, gekoelde ruimte met twee kasten vol techniek waarmee alle computersystemen van de gemeente verbonden zijn.

Van zolder
Een deel van de serverruimte stond tot voor kort op de zolder van het stadhuis, was verouderd geraakt en vertoonde steeds vaker storingen. Dat alles is verbeterd dankzij de nagelnieuwe installatie op de begane grond. "Dat betekent dat elke kabel in dit gebouw is vervangen en nu hier uitkomt", zo wijst Blok naar de kast vol patchpanels.

Geen kabelgootjes
Een compleet datanetwerk vervangen is één ding, zo'n klus moeten uitvoeren in een monumentaal pand uit 1776 vereist nog veel meer. Dat verklaart waarom het woord 'uitdaging' vaak valt als Lieverst terugblikt op deze bijzondere opdracht. "Geen muren waar je kabelgootjes op mag aanbrengen, geen systeemplafonds waarboven je iets kunt wegwerken. Zelfs een klein gaatje in de muur boren mag niet zomaar. Elk kabeltje stelde ons voor een uitdaging. We moesten soms bijna chirurgisch te werk gaan. Maar... het is gelukt om alle aansluitingen op de juiste plek te krijgen en de kabels netjes weg te werken."

Samenwerking
Ook technisch leverde EWN vakwerk met een installatie die voldoet aan de nieuwste eisen en specificaties. Blok en Lieverst kijken zeer tevreden terug op de samenwerking, waarbij de gedegen voorbereiding en minutieuze planning door EWN de ingrijpende klus prettig deed verlopen. Want al die tijd moest er door de medewerkers van de gemeente wel gewoon doorgewerkt worden. Een systeem van werkplekwisselingen maakte deel uit van het plan van aanpak van EWN, net als de samenstelling van een representatief team van ervaren monteurs voor de uitvoering. "Waar nodig schakelden we samen op. We hebben dit samen gedaan. Echt iets op trots op te zijn."

Wifi in raadzaal
De ingreep komt de bedrijfszekerheid en de kwaliteit van het netwerk ten goede. Een van de andere voordelen: de wifi in de raadzaal is aanzienlijk verbeterd.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant