<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Bewoners Nieuwstad moeten tuin teruggeven aan gemeente

  Buurt / wijk

WEESP - Een hoger beroep van enkele bewoners van de Nieuwstad bij de Raad van State over behoud van hun achtertuinen heeft geen resultaat gehad. De Raad verwierp woensdag hun bezwaren tegen het besluit van de gemeente Weesp om de tuinen op te eisen.

Hekwerken, een schuur, andere bebouwing en bestrating moeten worden verwijderd. De tuinen mogen niet meer particulier gebruikt worden, omdat ze onderdeel vormen van gemeentegrond. De gemeente is ook niet van plan om het gebruik te legaliseren of de grond aan de bewoners te verkopen.

De Raad van State heeft er lang over gedaan om tot een oordeel te komen. Deze ogenschijnlijk simpele zaak blijkt juridisch uiterst gecompliceerd, omdat er verschillende regelingen gelden voor deze zaak. Zo deden de bewoners wel een gedeeltelijk succesvol beroep bij de Raad van State op zogeheten overgangsrecht dat het gebruik van de grond toch zou toelaten. Maar een andere regeling doorkruist dit recht weer.

Met de aanleg van beplanting en bestrating en het gebruik als particuliere tuin wordt namelijk het rijksmonument De Schansen aangetast. Dat is volgens de Raad van State in strijd met de Monumentenwet. Het gebruik is ook in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De tuinen moeten dus weer een publieke bestemming krijgen na vele jaren niet ingrijpen door de gemeente. Volgens een van de bewoners is zijn tuin al in gebruik sinds 1955. Het onderhoud van de gemeentelijke grond heeft de gemeente ook altijd overgelaten aan de bewoners. Maar dat zal dus binnenkort verleden tijd zijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble.

Privacy-statement.