Selena Piek was donderdag op het stadhuis. Wat een heldin.
Selena Piek was donderdag op het stadhuis. Wat een heldin.

Geef die meid een penning!

Column

Op het stadhuis mocht onze Olympische Heldin Selena Piek donderdag komen lunchen. Erg lief. Ze kreeg van sportwethouder Astrid Heijstee een alleraardigst pakketje met Weesper Moppen en andere lokale snuisterijen. Maar waarom niet gewoon een sportpenning of erespeld?  

Selena staat al jaren aan de internationale top van het badminton. In deze door Aziaten gedomineerde sport bereikte ze in het damesdubbel de kwartfinales van de Olympische Spelen in Rio. Voor iemand met een Weesper paspoort is dat een zeer uitzonderlijke sportprestatie. Met het jeugdlintje, de vrijwilligersonderscheiding, de sportpenning, de erespeld en - de mooiste van allemaal -  de erepenning (ereburgerschap), telt Weesp maar liefst vijf manieren om Weespers in het zonnetje te zetten. Geweldig! Maar ze worden bijna nooit uitgereikt.

Ook niet aan Selena. Is schitteren op de Olympische Spelen niet voldoende? Even kijken. Hè. Inderdaad. De voorwaarden zeggen: nee. Alleen met een medaille op de Olympische Spelen maak je in Weesp kans op een sportpenning. Nou, dat lijkt me achteraf wat streng. 

Laat de penningen rollen
De gemeente heeft het decoratiestelsel drie jaar geleden uitgebreid met de bedoeling om vaker en makkelijker gemeentelijke onderscheidingen uit te reiken. Toch was het voor Selena niet genoeg. En niet alleen voor haar. Wat denken jullie van auteurs Gjalt en Aukje Zondergeld? Vertrekkend dominee Alida Groeneveld? De vrijwilligers van de Sinterklaasintocht? De man achter de herdenkingen: Sjoerd Huisingh? Victor Ferrero? Natuurlijk moet er wel een bepaalde mate van exclusiviteit  blijven, maar dat neemt niet weg dat je de penningen en spelden best wat vaker mag laten rollen hoor! 


Victor! Geef die man een erespeld. 

Hoe komt dat nou? Kern van het probleem is dat de gemeente afwacht tot er iemand wordt voorgedragen. Dat dat zelden gebeurt, is niet verwonderlijk. Want ten eerste: wist jij dat, dat je dat kan (of moet) doen? En ten tweede: hoe?  Als ik naar de gemeentelijk website surf zie ik niks. Met wat Googlen komt ik echter op een pagina met voorwaarden uit, maar de aanvraagformulieren zijn nergens te vinden. 

Onze burgemeester riep onlangs op dat we niet moeten vergeten Koninklijke onderscheidingen aan te vragen, maar dat zou hij dat niet ook over zijn eigen onderscheidingen moeten doen.

Initiatief nemen
Zou het niet veel beter zijn als de burgemeester en de wethouders ook zelf initiatief nemen?  Zo moeilijk is dat niet. Ik stel dan ook voor dat het college van B en W elk half jaar een half uurtje gaat zitten om te kijken wie er een speldje, penning of vrijwilligerscompliment verdient.. Echt. Daar wordt niemand slechter van. Je hoeft toch niet eerst een Olympische medaille te winnen om door de gemeente officieel gewaardeerd te worden?

De lijst met uitgereikte onderscheidingen (2011-2016)
14 juni 2016 - Jamy Snel (jeugdlintje)
7 januari 2015 - WeesperNieuws Triatlon (vrijwilligerserkenning)
17 september 2014 - Douglas Schenk (sportpenning)
28 maart 2014 - Dick van Zomeren (Erespeld)
16 november 2013 - Sinterklaas (Erespeld)
8 mei 2012 - Gerard van Deelen (Erepenning)
26 april 2012 - Joop van Wijngaarden (Erespeld)
11 maart 2011 - Fokje van Wijk (Erespeld)

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant