Afbeelding
Blog

Rísbuffs als troost, erg lekker!

Column

5 VWO van Vechtstede College is op een bijzondere schoolreis naar IJsland. Mare den Haan doet verslag. - IJsland dag 2. 

Opstaan is altijd moeilijk, maar wakker worden met een Presella op de kamer gaat best gemakkelijk, die schreeuwt en danst totdat je je bed uit komt. We moesten door de regen rennen naar het andere blokhutje voor het ontbijt, om daarna te vertrekken naar de waterval, waarop ik me heel erg verheugd had. We moesten een stukje lopen door de horizontale regen om er te komen, maar het was het allemaal waard. Het was enorm prachtig en je kon niet stoppen met ernaar kijken. Maar we moesten wel, want het regende recht in je gezicht.

Daarna reden we naar Geysír, een plek met rond de 10 geisers, onder andere Strokkur, die ongeveer elke 6 minuten spuit. Ook lag daar de moedergeiser, waarnaar elke andere geiser vernoemd is, Geysír. We hebben daar ook weer een berg beklommen, van 200 meter hoog! Toch nog even onze workout gehad.

Voor de volgende stop moesten we een akelig hobbelend weggetje over. We kwamen uit bij de tufstenen grot, Laugarvatnshellir, waar we even scholen voor de regen. Gelukkig kregen we als troost rísbuffs, een IJslandse snack - erg lekker!!

Toen reden we naar Thingvellír, het oerparlement van IJsland. In 930 bc kwamen hier de bewoners bijeen om belangrijke regels te bespreken. Ook was er een watervalletje bij, Öxararfoss. 

Iedereen verkleumd
Als laatste gingen we naar Kerid, een vulkaankrater die inactief is, en nu gevuld met helderblauw water. Helaas was het enthousiasme in de groep een beetje laag, omdat iedereen verkleumd was. Je kunt dus wel zeggen dat onze plannen voor vandaag een beetje in het water zijn gelopen (haha, woordgrapjes).

Scheldwoord
Voordat we terug naar vertrouwde, warme blokhutjes begaven, gingen we eerst naar de supermarkt, voor last minute boodschapjes. Een aardige IJslander heeft ons daar aan ons eerste IJslandse scheldwoord geholpen: djofulsins faviti.
Je moet het zelf maar even vertalen... 

Tot morgen!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant