Voorzitter Pieter Broertjes van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.
Voorzitter Pieter Broertjes van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ook Gooi en Vechtstreek ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen

Coronavirus

WEESP - De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is één van de acht veiligheidsregio’s, die in navolging van de zes van vorige week, nu ook het risiconiveau ‘zorgelijk’ hebben gekregen. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. 

Vanaf komende zondag 18.00 uur geldt daarom dat horecagelegenheden na 0.00 uur geen gasten mee binnen mogen laten en de muziek uit moeten zetten. Een uur later sluiten deze gelegenheden. Ook komt er een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan vijftig personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel is een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen. 

Meldplicht
Voor samenkomsten met meer dan vijftig personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast hebben de veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland (eveneens ‘zorgelijk’) besloten extra activiteiten te gaan oppakken met betrekking tot doelgroepencommunicatie, intensivering van de handhaving, beschermen van kwetsbare groepen en algemene communicatie. Verdere regionale en lokale uitvoering hiervan wordt opgepakt. 

Supermarkt
Pieter Broertjes (voorzitter Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek) en Franc Weerwind (voorzitter Veiligheidsregio Flevoland) roepen bewoners op om eigen verantwoordelijkheid te nemen en de coronamaatregelen strikt na te blijven leven. Niet alleen thuis, maar ook bijvoorbeeld in de supermarkt, op het werk of in de sportkantine. Ook ondernemers krijgen de oproep om secuur om te blijven gaan met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. “We kunnen hoe moeilijk dat ook is, nu niet verslappen. Het roer moet om, zodat we voorkomen dat onze ziekenhuizen in korte tijd weer overbelast raken.”

De besturen van de beide veiligheidsregio’s benadrukken het belang van de basisregels: Vermijd drukte, werk vanuit huis als dat kan, houd 1,5 meter afstand en ontvang maximaal zes personen extra in huis. En blijf bij klachten thuis en laat u dan testen door de GGDK Op de website van de Rijksoverheid staan alle landelijk geldende regels en de specifieke regels voor regio’s met het risiconiveau ‘zorgelijk’. 

Lees de regels op de website van de Rijksoverheid, rijksoverheid.nl/corona

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant