Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Reggie Baay op Indië-herdenking in de Synagoge

Cultureel

WEESP - In de Weesper Synagoge aan de Nieuwstraat wordt woensdag stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

De lezing 'Aanhoudende herinneringen' van Reggie Baay (1955) gaat over de periode van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende dekolonisatiestrijd. Uit familiearchieven heeft Baay veel persoonlijke informatie geput over deze donkere periode. Na zijn studie aan de Rijksuniversiteit Leiden was Baay van 1985 tot 2005 als redacteur verbonden aan 'Indische Letteren' en publiceerde hij vele artikelen op het gebied van koloniale geschiedenis en literatuur. Hij schreef ook een aantal romans over Nederlands Indië. Op dit ogenblik werkt hij aan een op historische feiten gebaseerde roman over familiegeneraties die getekend zijn door de gruwelijkheden van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

De Indië-herdenking wordt georganiseerd door De Vrienden van de Weesper Synagoge. "Het blijft belangrijk om het echte einde van de Tweede Wereldoorlog - ruim 3 maanden na het einde ervan in Europa - te herdenken. Het hield voor velen het begin in van andere gruwelijkheden, de Bersiap-tijd genoemd, geenszins een 'bevrijding' van de Japanse wreedheden", zo laat men weten. 

De zaal gaat open om 19.30 uur. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant