Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Reggie Baay op Indië-herdenking in de Synagoge

Cultureel

WEESP - In de Weesper Synagoge aan de Nieuwstraat wordt woensdag stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

De lezing 'Aanhoudende herinneringen' van Reggie Baay (1955) gaat over de periode van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende dekolonisatiestrijd. Uit familiearchieven heeft Baay veel persoonlijke informatie geput over deze donkere periode. Na zijn studie aan de Rijksuniversiteit Leiden was Baay van 1985 tot 2005 als redacteur verbonden aan 'Indische Letteren' en publiceerde hij vele artikelen op het gebied van koloniale geschiedenis en literatuur. Hij schreef ook een aantal romans over Nederlands Indië. Op dit ogenblik werkt hij aan een op historische feiten gebaseerde roman over familiegeneraties die getekend zijn door de gruwelijkheden van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

De Indië-herdenking wordt georganiseerd door De Vrienden van de Weesper Synagoge. "Het blijft belangrijk om het echte einde van de Tweede Wereldoorlog - ruim 3 maanden na het einde ervan in Europa - te herdenken. Het hield voor velen het begin in van andere gruwelijkheden, de Bersiap-tijd genoemd, geenszins een 'bevrijding' van de Japanse wreedheden", zo laat men weten. 

De zaal gaat open om 19.30 uur. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Sloop Rabobank De laatste resten van het markante Rabo-gebouw Bedrijven 23 sep, 09:56
Afbeelding
Buurtkamer Aetsveld gaat zaterdag van slot Algemeen 23 sep, 09:29
Logo
Afbeelding
Onderzoek naar waterstromen Groene Vecht? Niks om je zorgen over te maken (vandaag althans) Algemeen 23 sep, 09:07
Logo
Afbeelding
'Dit is de droom' Sientje durft door Algemeen 22 sep, 16:00
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: deze clubs komen aan je deur Sport 22 sep, 15:45
Afbeelding
Oefenpot FC Groningen - ADO Den Haag bij FC Weesp Algemeen 22 sep, 12:28
Afbeelding
De boswachter vertelt Slangen in Gooise natuur Column GNR 22 sep, 11:50
Logo
Afbeelding
Alle 835 beschikbare plekken opgevuld Veel animo bij ouderen voor herhaalprik: ‘Dit is een heel trouwe doelgroep’ Coronavirus 22 sep, 10:00
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief