<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Sjoerd Stoop

Intocht Weesp blijft met Zwarte Piet

  Cultureel

WEESP - Sinterklaas neemt zaterdag 17 november traditionele Zwarte Pieten mee naar Weesp. Dat bevestigt de organisatie van de lokale sinterklaasintocht desgevraagd.

Afgelopen periode zijn er diverse gesprekken gevoerd - intern, maar ook met het stadsbestuur van Weesp - en daar is uit voortgekomen dat in ieder geval dit jaar geen aanpassingen worden gedaan aan de sinterklaasintocht in Weesp. De rol van Zwarte Piet staat (landelijk) al jaren ter discussie. De een meent dat Zwarte Piet verwijst naar het koloniale verleden van Nederland en heeft moeite met het slaafse karakter en het negroïde uiterlijk van Piet. De ander wil niet tornen aan de traditie en houdt vast aan volledig dekkende roetzwarte schmink.

Tegenstanders van Zwarte Piet laten steeds meer van zich horen. Stond er in 2015 slechts één persoon te protesteren op de Herengracht, in 2016 waren dat er ongeveer twintig en vorig jaar werd de noodverordening uitgeroepen toen actiegroep Kick Out Zwarte Piet koers zette richting Weesp.

Her in der in het land vinden er aanpassingen plaats. Van subtiele verschillen (geen grote gouden oorringen meer) tot grotere aanpassingen als roetveeg- en regenboogpieten. Maar een echt concreet landelijk beleid vanuit de politiek of de tv-wereld is er nog steeds niet. Mede in afwachting daarvan hebben het sinterklaascomité en de gemeente Weesp besloten nog geen aanpassingen te doen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.