Afbeelding
Foto: André Verheul
Foto's

Zo vordert de bouw van de torenspits

Cultureel

WEESP - De steiger voor de kerk aan de Herengracht telt 14 verdiepingen. De spits in aanbouw, er pal naast, reikt tot 9. Wij stappen op 4 hoog uit de bouwlift (hoe stevig ook, voor een buitenstaander blijft dit een dingetje). We kunnen hier iets wat na 8 november nooit meer kan: rond de spits lopen om het leiwerk van dichtbij te bekijken.

Te zien is hoe de vele leiplaten met nagels en haakjes (we gebruiken maar even onze eigen woorden) strak en stevig tegen de houten wanden van de torenspits zijn aangebracht. Waterdicht en windvast. De steigervloer ligt bezaaid met kleine stukjes lei, want elke leiplaat moet precies op maat worden genaakt. De leidekker weet zijn leien tot in perfectie rond de kozijnen en om de scherpe torenhoeken te ... ja buigen, als het ware. Alsof hij de torenspits een jas aantrekt. Wat een ambacht.

Ook kerkeigenaar Cees van Vliet en projectleider Marcel Rijnhart zijn onder de indruk. Ze kunnen hier niet vaak genoeg komen om te zien hoe dit levenswerk vordert. Op weg naar beneden nog een tussenstop op etage 2, waar de kozijnen al af zijn. Van Vliet en Rijnhart zijn zeer onder de indruk van hoe prachtig hier het loodwerk is aangebracht. "Alleen daar moeten ze even een andere indraaien", zegt Rijnhart over een schroef in een scharnier op een luikje. Maar Marcel, dat schroefje zie je straks vanaf de grond toch helemaal niet meer? "Niks daarvan. Het moet goed."

Op 8 november wordt de spits door twee grote kranen op de toren getakeld (ijs en weder dienende).


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant