Marije (rechts) tijdens haar laatste kerkdienst in Weesp.
Marije (rechts) tijdens haar laatste kerkdienst in Weesp. Foto's: Eric Hage

Toch nog dansen in de kerk

Cultureel

WEESP In een eerder afscheidsinterview zei ze ervan te balen dat een kerkdienst gecombineerd met dans er niet meer van gekomen was. Dat maakte Marije Hage gisteren op de valreep goed tijdens haar laatste kerkdienst in Weesp.

Samen met Berit Bootsma danste ze op 'Oh Happy Day' in toga en op blote voeten. Al snel haakten andere kerkgangers aan en ging de stoet de hele kerk door. 

Het gebedshuis van de Protestantse Gemeente zat tot aan de achterste rij vol met mensen die Marije voor de laatste keer in Weesp wilde horen preken. Het werd vanwege het afscheid een zeer persoonlijke dienst. Nadat de Weespse voor de laatste keer de afsluitende zegen uitsprak, ging er een informeel programma met sprekers van start.

Daarin werd de dominee toegezongen, er werden zelfgeschreven gedichten voorgedragen en ze kreeg cadeau's. Hilarisch was de penning waarmee Marien Westrate - voorzitter van de Kerkenraad - kwam aanzetten. Hij memoreerde aan het voorstel om een penning in te voeren voor gemeenteleden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hadden gemaakt. Marije vond de waardebepaling (wie wel en wie niet?) maar niets en het plan belandde in de prullenbak. Juist daarom had de voorzitter een eenmalige penning voor de vertrekkende dominee laten maken. 

Verder kreeg ze een schilderij van de kinderen, geld voor een kunstproject én een eigen glossy. Marije Hage stopt na 9,5 jaar als dominee in Weesp. Ze neemt eerst een sabbatical om meer te kunnen schilderen en schrijven en gaat daarna waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe gemeente, elders in het land. Tot er een opvolger voor Marije is gevonden, werkt Berit Bootsma samen met een invalpredikant. 


Links Berit Bootsma, rechts Marije Hage. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant