Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

‘De ouderen vertelden niet, de jongeren vroegen niet’

Cultureel

WEESP Vanwege de pandemie zat een samenkomst op de Ossenmarkt er ook dit jaar niet in. Met een sobere bloemlegging in de middag en een onlinetoespraak van de burgemeester ‘s avonds heeft Weesp de slachtoffers van WOII herdacht. Voorafgaand aan de twee minuten stilte klonk op diverse plaatsen in Weesp de taptoe. Op de Groene Brug speelde Kit Miles het signaal op een hoorn.

In zijn videoboodschap zei de burgemeester vanavond onder meer: “Vandaag herdenken wij de tijd waarin deze steunpilaren van de vrije samenleving waren weggenomen. We denken aan hen die deze steunpilaren voor ons terugwonnen. Zij, die actief waren in het verzet tegen de onderdrukkers en aan hen die van ver kwamen om Nederland te bevrijden van de overheersing. Velen betaalden daarvoor met hun leven, de hoogste prijs. We staan vandaag stil bij deze slachtoffers en hun nabestaanden. We staan stil bij de indringende verhalen achter de namen op de gedenkplaat bij het monument. De namen van Joodse medeburgers. Weespers die werden weggevoerd en uiteindelijk in concentratiekampen werden vermoord. Hun namen staan ook op de struikelstenen in de stad.”

Blijven leren van het verleden
Ook stond Van Bochove stil bij het belang van herdenken: “De afgelopen jaren op de Ossenmarkt viel het mij op dat ook veel jonge Weespers op deze avond naar het monument komen. Dat is mooi, maar meer dan dat, het is belangrijk om te zien dat dit herdenken, wat meer is dan traditie, door hen wordt voortgezet. Dat de verhalen blijvend worden doorverteld. Dat we blijven leren van het verleden. Vorige week mocht ik aan de heer Dick van Zomeren een Koninklijke Onderscheiding uitreiken. Hij werd geridderd voor zijn belangrijke rol bij het beschrijven van de gebeurtenissen in Weesp tijdens de Tweede Wereldoorlog (...). In één van de voordrachten voor deze onderscheiding stond een belangrijke passage. Een nakomeling van één van de Joodse families, die in Weesp hard werd getroffen, schreef mij het volgende. Ik citeer: ‘Binnen de Joodse gemeenschap in Nederland is de oorlogsgeschiedenis uiterst beladen, zowel voor de oudere als voor de jongere generaties. Dit heeft met zich meegebracht, dat er binnen veel Joodse families niet over de oorlog is gesproken. De ouderen vertelden niet, de jongeren vroegen niet. Er waren geen woorden voor.’ Einde citaat.”

Dit onderstreept volgens Van Bochove het belang van het blijven delen van de verhalen: “Ook na 77 jaar, wanneer Weesp valt onder een ander stadsbestuur. Het is, voor wat het herdenken op 4 mei betreft, mijn grote wens dat we in 2022 weer bijeen kunnen zijn op de Ossenmarkt (...). Herdenken en stil zijn, slechts twee minuten, hoe beperkt in het licht van al dat leed, doet recht aan hen die in verschrikkelijke omstandigheden hun leven lieten. Gesneuveld in oorlogshandelingen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu toe, vermoord in concentratiekampen, gefusilleerd, of omgekomen door marteling, een bombardement dan wel voedselgebrek. We doen allen recht door de verhalen te blijven vertellen, de geschiedenis niet te ontkennen en te blijven herdenken.”


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant