Afbeelding
Foto: WeespFoto

Nieuw Talent Orkest Weesp start over een maand, inschrijven kan nog

Cultureel

WEESP Het Nieuw Talent Orkest Weesp, een initiatief van Koninklijke Harmonie De Adelaar, start zondag 3 oktober met repeteren. Wie nog mee wil doen, kan zich nu nog aanmelden. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen in dit orkest een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken.

Voorzitter Cor van Alphen van De Adelaar: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Het mooie van Nieuw Talent Orkest is dat iedereen mee kan doen. We hebben al een leuk aantal deelnemers, maar we hebben genoeg instrumenten voor een heel orkest. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans”. Deelnemers kunnen kiezen uit een keur aan instrumenten: trompet, bariton, trombone, saxofoon, klarinet, fluit of verschillende soorten slagwerk.

Nieuw Talent Orkest
Nieuw Talent Orkest (op z’n Fries Nij Talint Orkest) is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen vroegen of zij ook niet eens een instrument mochten uitproberen. Het werd een succes en andere verenigingen starten ook een Nij Talint Orkest. Het heeft in Friesland al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in opleidingsorkesten óf zich hebben aangesloten bij de verenigingen. Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nij Talint Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en lesmap. We vragen Pieksma naar het geheim van Nij Talint Orkest: “De kracht is dat er geen drempel is. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Zo werkt het
Guido Former is verantwoordelijk voor de organisatie bij De Adelaar. Hoe kunnen mensen meedoen aan Nieuw Talent Orkest Weesp? Former: “Er komen borden in de stad, er hangen posters en we verspreiden flyers. Mensen kunnen het overal zien en lezen. Deelnemers kunnen zich bij mij aanmelden. Voor de eerste repetitie sturen we een mail met alle informatie. Goed om te weten is dat wij zorgen voor instrumenten en muzieklessenaars. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Soms hebben mensen een voorkeur, maar ze kunnen ook een instrument kiezen dat ze leuk lijkt. Daarin adviseren we ze natuurlijk. En dan gaan we los! Superleuk dat Guus en Annewiep naar Weesp komen voor de eerste repetitie. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met De Adelaar. Dan kan heel Weesp komen luisteren. Wij hebben er heel veel zin in!”.

Meedoen
Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen, sprak Guido Former met Froukje (62 jaar). Ze is begonnen bij Nij Talint Orkest en speelt nu op de trompet bij de vereniging: “Ik wilde altijd graag trompet spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was mijn kans. Ik vond het heel spannend, maar dat was gauw over. De sfeer is lekker ongedwongen en positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk”.

Praktische informatie
Startdatum: zondag 3 oktober 2021, en ook daarna iedere week op de zondagmiddag. Tijd: 15.30 – 17.30 uur bij Koninklijke Harmonie De Adelaar, tien repetities onder professionele begeleiding, een instrument en muzieklessenaar te leen van de vereniging, een orkestmap en een gegarandeerd leuke tijd. Tijdens de repetities worden de geldende coronamaatregelen nageleefd. Voor aanmelden, vragen en informatiekan er contact worden opgenomen met Guido Former via nieuwtalentorkest@adelaar-weesp.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant