Schilderij 'After Midgnight'.
Schilderij 'After Midgnight'. Foto: Hans Vonk

Expositie van Hans Vonk in de Weesper synagoge

Kunst & cultuur

WEESP In de synagoge van Weesp is op 15, 16 en 17 oktober werk te zien van kunstenaar Hans Vonk. De Weesper toont schilderijen, foto’s en tekeningen.

Het gaat om een dwarsdoorsnede van zijn werk uit de afgelopen tien jaar. Met zijn werk stelt Vonk zich ten doel ‘ongedachte beelden’ te serveren. “Ik verwerk natuurlijke en materiële structuren zodanig dat er unieke beelden met een eigen zeggingskracht ontstaan,” zegt hij daarover. “Ik hoop werk te maken dat een kijker even in de greep houdt of laat nadenken. Mooi of lelijk hoef je mijn werk niet in de eerste plaats te vinden, als je verbeeldingskracht maar wordt aangesproken. Dat is iets dat we in deze tijd wel goed kunnen gebruiken, lijkt me.”

Ook met zijn digitale foto’s wil Vonk laten zien dat in de alledaagse werkelijkheid nog genoeg verborgen schoonheid en intrigerende structuren aan het licht kunnen worden gebracht. Zowel zijn schilderijen als foto’s hebben vaak een abstracte signatuur, met een  surrealistische ondertoon. 

Vonk, aanvankelijk opgeleid als affichetekenaar en tekenleraar, belandde in de jaren tachtig in de journalistiek. Na enige jaren in de plaatselijke journalistiek (De Nieuwe Weesper), lag zijn focus voornamelijk  op grafische vormgeving, typografie,  fotografie en schilderkunst.  Hij publiceerde daarover in zowel dagbladen (o.a. de Volkskrant) als vaktijdschriften (Art View, Graficus, Qwerty).  Schilderen, fotograferen en tekenen vormen sinds 2010 weer de kern van zijn activiteiten.

De expositie is op vrijdag 15 oktober geopend van 16.00 tot 21.00 uur, op zaterdag 16 oktober en zondag 17 oktober van 11.00 tot 18.00 uur. De Weesper synagoge is te vinden op de Nieuwstraat 3. Meer informatie is te vinden op de website van de kunstenaar: www.vonkhans.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant