In het museum en tentoonstellingen zijn vaak slechts een klein deel van alle museumstukken te zien.
In het museum en tentoonstellingen zijn vaak slechts een klein deel van alle museumstukken te zien. Foto: Museum Weesp

Museum Weesp lanceert met regionale musea een collectieportal

Cultureel

WEESP Samenwerkende musea in de Gooi- en Vechtstreek lanceren hun collecties online in een collectieportal. Op de website zijn alle hoogtepunten van de museale collecties te bekijken.

De musea in de regio beheren grote collecties. Een deel daarvan is te zijn bij tentoonstellingen en tijdelijke exposities, de rest van de werken is veilig opgeborgen in depots. “De museumschatten worden bewaard voor toekomstige generaties of tentoonstellingen op een later moment,” laten de musea weten. “Op de collectiewebsite is het mogelijk om een deel van deze museumcollecties te bekijken die niet altijd te zien zijn in het museum.”

Momenteel staan er ruimt tweeduizend bijzondere objecten uit de collecties van Museum Weesp, KasteelMuseum Sypesteyn, het Nederlands Vestingmuseum, Comenius Museum, Huizer Museum, Rijksmuseum Muiderslot, Museum Hilversum, Collectie Hilversum en Singer Laren in het collectieportal Gooi & Vecht. “Uiteenlopend van schilderijen, foto’s en serviezen tot verdedigingswerken en wapens. Het portal wordt doorlopend aangevuld. Telkens verschijnen nieuwe stukken en foto’s vanuit Collectie Nederland. Het is daardoor een website die groeit en in ontwikkeling is.”

Speciaal voor het collectieportal is een podcastserie ontwikkeld. In de podcast “Gooise Museumschatten” vertellen museumexperts uit de deelnemende musea de verhalen achter de museumstukken. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Deze zijn te volgen op de website www.gooisemuseumschatten.nl of door te kijken in podcastsapps onder Gooise Museumschatten.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip Mensen 16 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
De ware helden van de club Of hij een keer wilde klokken? Nu zit Willem al bijna 30 jaar bij de triatlon Sport 16 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
Regio Gooise heide kleurt nu ‘extreem vroeg’ paars Natuur en Milieu 15 aug, 15:15
Logo
Afbeelding
Indië-herdenking Einde Japanse bezetting herdacht Algemeen 15 aug, 14:20
Afbeelding
Verpaupering Weesp Ingezonden brief 15 aug, 14:00
Afbeelding
Beter een gouden buur, dan een verre vriend Mensen 15 aug, 10:00
Logo
Afbeelding
Zomerrubriek ‘Weesper voor één dag’ Ronald de notenman: ‘Weesp is een goede markt’ Mensen 15 aug, 09:20
Afbeelding
Drukte bij de Spiegelplas Algemeen 14 aug, 16:13
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief