Afbeelding
Foto: Museum Weesp

Nieuwe expositie in Museum Weesp: Weesper porselein door handen uit andere landen

Cultureel

WEESP Museum Weesp heeft op 1 december een nieuwe expositie geopend over het Weesper porselein.

“We zetten het witte goud uit Weesp in de spotlights en geven het de aandacht dat het verdient,” aldus Lisette Zijp, conservator van het museum. “Ik ben ongelofelijk trots op deze prachtige expositie. Dit is de mooiste expositie die wij in ons museum gehad hebben. Ik hoop dat veel mensen dit bijzondere verhaal komen ontdekken en bewonderen. Het prachtige Weesper porselein is een hoogtepunt van technisch en artistiek menselijk kunnen.”

In de achttiende eeuw zijn voorwerpen van porselein geliefd als het ultieme pronkstuk en alleen betaalbaar voor de allerrijksten. Museum Weesp neemt bezoekers in de expositie mee in het kijken naar de stukken. “En als je goed kijkt, dan zie je dat het bordje een beetje krom is, dat de deksel van een theebus eigenlijk te groot is, dat er bakfoutjes weggewerkt worden met getekende blaadjes,” aldus het museum. “Ondanks het hoogwaardige niveau van het Weesper porselein, zien we aan veel details dat het ook vaak pioniers werk is. Nogal logisch, het is de eerste porseleinfabriek van Nederland in Weesp. Maar juist dat is de charme en de sterke kracht van Weesper porselein.”

De expositie is ontworpen in samenwerking met architect Simone Bijlard, bekend van het boek ‘dwars door Amsterdam’. “Museum Weesp wil zowel het vroegste Hollands porselein, als de monumentale ruimte in het stadhuis goed tot hun recht laten komen. Met dit ontwerp van Simone vinden we een spannend evenwicht in vormgeving en materiaal gebruik. Waarbij beide verhalen goed uit de verf komen.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant