'Wasserslangen II' door Gustav Klimt (1907), privé-bezit.
'Wasserslangen II' door Gustav Klimt (1907), privé-bezit.

Muziek en Gustav Klimt in theater het Plofhuis

Cultureel

WEESP Op het kleine en knusse podium van Plofhuis7 staat veel moois geagendeerd. Deze maand het Paleia fluittrio en een lezing over schilder Gustav Klimt en zijn tijdgenoten. 

Het Plofhuis is een intiem, klein theater op Uitermeer in Weesp.  In dit prachtige, geheel gerestaureerde jaren vijftig-monument past een publiek van ongeveer zestig mensen. De nadruk van de programmering ligt op natuur- en kunstlezingen en jazzconcerten.

Paleia Fluittrio

Dat is lekker wakker worden op de zondagmorgen op 13 november: om elf uur een koffieconcert door de jonge musici van het Paleia Fluittrio. Het Paleia fluittrio bestaat uit Iara de Carvalho Perillo (dwarsfluit), Pauli Paananen (viool) en Lea van der Heijden (altviool). Zij leerden elkaar kennen via jeugdorkesten en het conservatorium, waaraan zij nu studeren, en zij spelen sinds 2018 samen in deze trio-bezetting. Het programma dat gespeeld wordt is zeer gevarieerd, denk aan Beethoven, Mozart en Dvôrák maar ook iets minder bekende componisten zoals Andries de Braal, Max Reger en Louis Jungmann.

13 november 11 uur, kaarten € 12,50 aan de zaal of online ( koffie gratis)

Kunstlezing: Gustav Klimt en tijdgenoten. 

Op 15 november geeft Yvonne Hilgenkamp een lezing over de Weense schilder Gustav Klimt. Aanleiding voor deze lezing is de tentoonstelling ‘Golden Boy: Gustav Klimt’, die 7 oktober 2022 opent in het Van Gogh Museum.

In het keizerlijke Wenen van eind negentiende eeuw is Gustav Klimt één van de belangrijkste decoratieschilders van de statige gebouwen aan de nieuwe Ringstrasse. Rond 1900 heeft hij een voortrekkersrol in de Wiener Secession: een vereniging van beeldend kunstenaars, die zich wil afsplitsen (= Secession) van het Wiener Künstlerhaus, waar dan vooral traditionalistisch wordt gewerkt. Klimt, die in eigen tijd zowel beroemd als omstreden is, effent de weg naar de moderne schilderkunst. Het gebruik van goud en de decoratieve patronen die zijn werken kenmerken, staan symbool voor deze artistieke revolutie.
Tijdens deze lezing maakt u uitgebreid kennis met het leven en werk van Gustav Klimt, de Wiener Secession & de Wiener Werkstätte, en ontdekt u de verbanden met zijn tijdgenoten in binnen- en buitenland.

15 november 20:00, kaarten €10.00 aan de zaal of online.

Zie voor de volledige agenda en informatie over kaarten en passepartouts: https://www.uiteraarduitermeer.nl/programma

Het Paleia fluittrio
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant