Afbeelding

Pietenkwestie: 'Kijken hoe we nader tot elkaar kunnen komen'

Cultureel

WEESP - Was het voor Weesp de laatste intocht met Zwarte Pieten? Dat zou best kunnen. Het sinterklaascomité, de burgemeester en voor- en tegenstanders gaan met elkaar om tafel.

Overal in het land beginnen er zoetjes aan pieten in kleur of met vegen op te duiken, zoals in het Sinterklaasjournaal en in verschillende reclame-uitingen. En daar waar Zwarte Piet nog wel komt, wordt het protest steeds feller. Vorig jaar demonstreerde Joyce nog in haar eentje in Weesp, dit jaar stond ze er met 15 man. De boodschap: Zwarte Piet is racisme.

Martine Steur van het Sinterklaascomité reageert vreedzaam: "Ze hebben hun demonstratie keurig aangemeld en ze hebben zich netjes gedragen." Wat ze er verder mee aanmoet weet ze nog niet, maar wel dit: "We moeten kijken hoe we nader tot elkaar kunnen komen." Demonstratieaanvoerder Joyce snapt op haar beurt wel waarom mensen moeite hebben de traditie aan te passen: "Als je jarenlang niks verkeerds hebt gezien in Zwarte Piet, dan is dat misschien lastig. Maar toch is het belangrijk, want Zwarte Piet kwetst een heleboel mensen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant