Gjalt en Aukje Zondergeld in hun woonkamer.
Gjalt en Aukje Zondergeld in hun woonkamer.

Gjalt en Aukje, geschiedschrijvers van Weesp

Cultureel

WEESP - Wil je weten hoe de armenzorg in de 17de-eeuw in Weesp was geregeld? Aukje weet het. Op zoek naar de sociale problematiek van de 19de eeuw? Gjalt beschreef het. Het echtpaar Zondergeld, dat vanmiddag werd onderscheiden, beschreef samen de geschiedenis van Weesp van het ontstaan in de prehistorie tot het jaar 2000. Een enorme klus. 

Ruim 750 pagina's tellen deel 1,2 en 3 van de Geschiedenis van Weesp samen. Zij vormen de basis van de geschiedschrijving van de stad. 

Of zoals burgemeester Bas Jan van Bochove vanmiddag zei. "U bent de sleutel van onze gemeenschap. Een vraagbaak daar waar het gaat om de oorsprong van onze Weesper samenleving en cultuur."

Aukje Johanna Zondergeld-Hamer
Aukje Zondergeld-Hamer ontvangt de erepenning vanwege haar uitzonderlijke verdiensten op cultureel en historisch gebied. Al jarenlang levert zij veel inspanningen om de gehele geschiedenis van Weesp te beschrijven. Het eerste boek Geschiedenis van Weesp, van prehistorie tot de moderne tijd verscheen in 1990. Ook is zij langdurig werkzaam geweest als conservator van het toenmalige Gemeentemuseum. Dankzij haar bemoeienis heeft het museum een unieke en goed gedocumenteerde collectie kunnen opbouwen.

Gjalt Reinder Zondergeld
Gjalt Zondergeld ontvangt de erepenning eveneens vanwege zijn noemenswaardige verdiensten op cultureel en historisch gebied. In coproductie met zijn echtgenote, Aukje Zondergeld-Hamer, schreef hij Geschiedenis van Weesp, deel II 1850 – 1945. Daarnaast strijdt hij al jarenlang voor het behoud van monumentaal Weesp, onder meer in de voormalige Vereniging tot Behoud van Karakteristiek Weesp.

Het echtpaar was blij verrast:"Ja, we zijn er een beetje beduusd van, die hadden we totaal niet verwacht. Wat een verrassing! ", zo zeiden beiden in koor.

Aukje grapte nog: "Gjalt zal nu eindelijk eerbiedig voor mij zijn." En Gjalt: "Ik zal Aukje Ereburgerés noemen, want zo zeiden ze dat in de Franse tijd."

Een audioverslag van de uitreiking:

   Beluister hier het fragment

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Blauwalg, zwemmersjeuk, botulisme en meer ellende Lekker buiten zwemmen dit weekend? Wees voorzichtig! Algemeen 12 aug, 12:09
Logo
Afbeelding
Straatnamen van Weesp: Hugo de Grootlaan Hugo de Groot: ontsnapt uit Slot Loevestein in een boekenkist Algemeen 12 aug, 10:22
Afbeelding
Hans Burggraaff stopt met afname PCR-testen bij klachten Algemeen 12 aug, 08:00
Logo
Afbeelding
Vier gouden medailles op de World Police and Fire Games Sport verenigt, net als het politievak Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Nieuwe fietsenwinkel Nieuwstad Algemeen 11 aug, 14:24
Afbeelding
Geluidsschermen station Weesp Algemeen 11 aug, 11:28
Afbeelding
Solarclarity sponsort verenigingenmarkt S&B Algemeen 11 aug, 09:44
Logo
Afbeelding
Vers aan de Vecht ‘De groente uit de pluktuin smaakt zo veel lekkerder dan uit de winkel’ Algemeen 11 aug, 09:00
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief