Afbeelding

Museum opent expositie over Afrikaanse 'bediendes'

Cultureel

WEESP - Het is een verhaal dat niet vaak wordt verteld, het verdient meer aandacht en daarom opent Museum Weesp er vrijdag een expositie over: de rol van Afrikaanse 'bediendes' in het vroegere Weesp.

Het woord bediendes staat tussen aanhalingstekens, want er was weinig vrijwillig aan de baan.

Er zijn verhalen van zeker vier van deze mannen die kwamen werken in Weesp. De bekendste is Christiaan van der Vegt, die in de 18de eeuw werkte voor de jeneverstoker en burgemeester Abraham d'Arrest. Al vele jaren is Annemiek van der Vegt (directe nazaat) bezig met het beschrijven van de komst van Christiaan naar Nederland als slaaf, zijn leven in Weesp en de relatieve vrijheid die hij wist te bemachtigen. Ook verwekte hij vele kinderen, waarvan Annemiek een afstammeling is.

Het verhaal van Christiaan was voor het museum reden er een expositie over op te zetten en ook zeker drie andere Weesper bediendes op te sporen en hen te beschrijven. Sterker nog: er moeten nu nog Weespers zijn die afstammen van deze vier, want velen kregen kinderen en de kans is groot dat die vervolgens weer in de buurt van Weesp zijn blijven hangen. Midas Dekkers opent vrijdag de tentoonstelling. Het is de eerste expositie voor het museum sinds de grote vernieuwing.

'Uit de schaduw'
De tentoonstelling 'Uit de schaduw' opent zaterdag voor het publiek en is tot en met 21 augustus te zien in Museum Weesp, op de bovenste verdieping van het stadhuis aan het Grote Plein. Ook zijn er de komende maanden extra activiteiten die een link hebben met de expositie.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant