Afbeelding

Begroting 2017: woonlasten in Weesp iets omhoog

Financieel

WEESP - De woonlasten in Weesp gaan volgend jaar iets omhoog. De ozb stijgt met 2%. Zo staat in de begroting van 2017, die het college van B en W heeft gepresenteerd.

De ozb-stijging bestaat uit de gebruikelijke inflatiecorrectie (komend jaar gesteld op 1%) en een extra verhoging (nog eens 1%).

Volgens het college blijven de woonlasten in Weesp laag in vergelijking met omliggende gemeenten en gemiddeld ten opzichte van het landelijk gemiddelde. 

Zorg
Een ozb-stijging van 1% levert Weesp 37.000 euro op. Dat geld is niet nodig om de begroting sluitend te krijgen, want Weesp komt komend jaar uit op een overschot van 487.000 euro. Een groot deel daarvan wil het college in een reservering voor het sociaal domein steken, zodat er meer dekking is voor eventuele extra noodzakelijke uitgaven in de zorg.

Omhoog en omlaag
Op de aanslag voor gemeentelijke heffingen gebeurt komend jaar iets opmerkelijks: de afvalstoffenheffing gaat 15% omhoog en de rioolheffing ruim 12% omlaag. Dat is het gevolg van een nieuwe methode waarop gemeenten overhead-kosten moeten berekenen.

De meeste Weespers merken daar niets van in hun portemonnee; volgens wethouder Overmars van financiën wordt de ene heffing 30 euro duurder wordt en de andere 30 euro goedkoper. Voor eenpersoonshuishoudens kan het een klein voordeel opleveren.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant