<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
belowthesurface.amsterdam

Hoe kwam dat Weesper muntje onder het Damrak?

  Historie

WEESP Bijna 700.000 archeologische objecten zijn er bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn opgegraven in het centrum van Amsterdam. Twee daarvan komen uit Weesp.

Zo is er een scherf van een oude stenen drankfles met opschrift 'Weesp Gin', afkomstig uit de periode 1755-1850. Een tastbare herinnering aan het tijdperk van de Weesper jeneverstokers, die de VOC in Amsterdam tot hun clientèle mochten rekenen.

Koffieautomaat
Een stuk jonger is een messing muntje uit de periode 1950-2000, ook met het opschrift 'Weesp'. Verder zien we een beeldmerk met vork, lepel en beker. Het betreft een muntje voor in een koffieautomaat van Van Duijnen en stamt uit de periode dat deze firma in Weesp was gevestigd.

Amstel
De scherf is gevonden onder het Rokin, waar vroeger de Amstel stroomde. Dat verklaart een hoop, maar niet wat dat Weesper muntje deed onder de grond van het Damrak (tussen -6.21 en -8.36 NAP). 

Enfin, in de digitale vitrine belowthesurface.amsterdam zijn alle opgravingen terug te vinden. Pas op: je kunt hier uren zoet mee zijn.


 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble.

Privacy-statement.