Afbeelding
Foto: Historische Kring Weesp

Van Houten in RTL-documentaire 'Nederland Cacaoland'

Cultureel

WEESP - Een mooiere promotie voor de nieuwe tentoonstelling had Museum Weesp zich niet kunnen wensen. Kort nadat de expositie 'Chocolade' van start is gegaan, besteedt televisiezender RTL ook op verschillende manieren aandacht aan de rol van Van Houten in de cacao-industrie. 

Deze week zendt RTLZ de documentaire 'Nederland Cacaoland' uit. Journalisten Sanne Boswinkel en Maarten Veeger volgden de weg van de cacaoboon en ontdekten dat Nederland een grote rol speelt in de wereldwijde chocoladehandel. Ook Van Houten uit Weesp komt hierin aan bod. De documentaire is vanavond om 21.30 uur te zien op RTLZ en wordt bovendien morgen en donderdag herhaald. Vanaf woensdag is deze Z DOC ook te vinden op Videoland.

RTL-verslaggever Jaap van Deursen publiceerde zondag bovendien een column over chocolade op de site van RTL. Hij woont in Weesp en verwijst in zijn bijdrage dan ook naar Van Houten en de nieuwe expositie van Museum Weesp. Hij schrijft onder meer: "En toen werd Coentje van Houten geboren, een visionair op het gebied van cacoaverwerking. Hij verhuisde zijn Amsterdamse chocoladefabriek in 1850 naar Weesp. Van de zesduizend stadsbewoners werkten er op een gegeven moment wel duizend voor hem." Ook schrijft de Weesper dat hij van zijn moeder slechts acht korrels hagelslag op zijn broodje mocht.



RTL-verslaggever Jaap van Deurzen. Foto: Marieke van Veen 

De wisselexpositie Chocolade in Museum Weesp is nog tot 22 april 2019 te bezoeken. Bezoekers ontdekken hierin hoe de cacaoboon van goddelijk product een lekkernij voor iedereen werd. Tijdens de looptijd zijn er ook speciale lezingen en workshops. 

Van Houten is in de jaren zestig overgenomen door de familie Chuang uit Azië. De huidige CEO, John Chuang, was vorige week in Weesp om de tentoonstelling te bezoeken. Ook nam hij een kijkje bij Villa Van Houten en had hij een ontmoeting met de Weesper chocolatier Wim Boom, die bonbons maakt van Van Houten Cacao. Van dit 'snoepreisje' maakten we een uitgebreid verslag voor WeesperNieuws Extra

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant