Lieuwe Albertsma, beter bekend als Wulf, lanceerde vrijdag zijn nieuwe single 'Switching Gears'.
Lieuwe Albertsma, beter bekend als Wulf, lanceerde vrijdag zijn nieuwe single 'Switching Gears'. Foto: Dario & Misja Photography

De ene hit na de andere; het wordt een mooie zomer voor Wulf

Mensen

WEESP - Het gaat lekker met de muziekcarrière van singer-songwriter Lieuwe Albertsma, beter bekend als Wulf. De vrijdag verschenen single 'Switching Gears' moet zijn doorbraak bezegelen.

Het WeesperNieuws sprak Lieuwe Albertsma (31) afgelopen jaren regelmatig. In 2012 deed de Weesper mee aan The Voice of Holland. In 2014 gooide hij hoge ogen in de onlinetalentenjacht van Ryan Seacrest. In 2015 bracht hij samen met Nomar de single 'Everybody' uit. In 2016 was hij te horen op 'Summer On You' van Sam Feldt. In 2017 kwam hij met 'Mind Made Up', waarmee hij begin 2018 een Edison won. Dit voorjaar volgde wederom een top 20-hit: 'All Things Under The Sun'. En vrijdag lanceerde hij in Shownieuws zijn nieuwste single 'Switching Gears'. Kortom: Wulf is booming. Hoog tijd om weer eens bij te praten.

Hoe ziet het leven van een doorbrekende artiest eruit?
"Nou, ik moet in de supermarkt nog steeds achteraan sluiten in de rij, maar de caissières lachen wel steeds liever. Of verbeeld ik me dat? Maar serieus: 'Mind Made Up' en 'All Things Under The Sun' zijn vooral radiohits. Ik ben nog niet zo vaak op tv geweest, dus mensen koppelen mijn gezicht nog niet echt aan mijn muziek. Ik krijg wel steeds vaker verzoeken voor televisie-interviews en -optredens, maar ik ben daar vanwege mijn ervaringen bij The Voice wel een beetje voorzichtig mee. Ik kreeg toen een vernietigend commentaar van de jury en mijn auditie was ook nog eens heel raar gemonteerd, waardoor ik totaal niet uit de verf kwam."

Wat doen zulke afwijzingen met je?
"Ik heb echt weleens overwogen om het op te geven. Het is heel moeilijk om afwijzingen niet persoonlijk op te vatten, juist omdat wat ik doe zo persoonlijk is. Maar ik ben heel bij dat ik heb volgehouden en dat ik een label heb gevonden dat in mij gelooft en in mij wil investeren. Mijn nieuwe single 'Switching Gears' en de nummers op de EP die binnenkort verschijnt, gaan daar ook over: over het schakelen tussen afwijzing, hoop en succes."

Je timmert al een tijdje aan de weg. Waarom komt het succes juist nu?
"Ik moest eerst mijn eigen sound vinden. Ik houd van populaire, mainstream muziek, wat als bijkomend voordeel heeft dat het commercieel interessant is. Maar er zijn vandaag de dag heel veel mensen die het willen maken in de muziek. Om serieuze aandacht van een platenlabel te krijgen, moet je wel met iets komen waar ze echt in geloven."

Hoe heb je die sound ontdekt dan?
"Ik ging in het begin te geforceerd te werk. Schreef nummers waarvan ik dacht dat mensen ze wilden horen. Gaandeweg ontdekte ik dat hoe dichter ik bij mezelf blijf, hoe meer mensen ik aanspreek. Een waardevolle les, ook omdat het mij de kans geeft nog meer van mezelf in mijn muziek te stoppen. Het plaatje klopt nu helemaal. 'Mind Made Up', 'All Things Under The Sun' en 'Switching Gears' zijn echt Wulf. Deze muziek is wie ik ben: catchy, maar ook gelaagd."

Je broer Warren is je manager?
"We kennen de verhalen allemaal: artiesten die opgelicht zijn of tot het uiterste gedreven werden door hun gehaaide en op geld beluste manager. Ook ik had wat dingetjes meegemaakt. Op een moment was ik het helemaal zat en ben ik eens rustig op de bank gaan zitten om een lijstje te maken: wat wil ik wel en wat wil ik juist niet. Bij de uitkomst paste eigenlijk maar één persoon en dat was mijn broer. Ik legde het hem voor, maar hij stond niet meteen te springen. Toch belde hij de volgende ochtend op met: oké, ik doe het. We hebben het samen wel moeten uitvinden allemaal, maar inmiddels snappen we hoe alles werkt en gaat het heel goed."

Je staat er letterlijk niet alleen voor?
"Precies. Het is fijn om dit avontuur samen aan te gaan. Het is best een harde branche. In de tijd van Wulfie & Nomar werkte ik samen met gitarist Ramon de Wilde, maar hij kwam er gaandeweg achter dat hij liever muziek wilde schrijven en niet per se zelf op het podium hoefde te staan. Het is niet zo dat ik roem najaag, maar ik vind optredens juist wel erg leuk om te doen. Die interactie met het publiek voelt voor mij heel goed."

Waar kunnen we je zien deze zomer?
"Echt overal in het land, van Groningen tot Valkenburg. Ik wordt vooral geboekt voor festivals. De lijst is te vinden op www.wulf-music.com. Nee, het Funky Farm Festival en het Sluis-en-bruggenfeest staan er niet tussen. Jammer, dat was inderdaad leuk geweest."

Helaas. Volgend jaar misschien?
"Wie weet, alleen bestaat de kans dat ik dan niet meer in Weesp woon. Mijn vriendin en ik zijn om ons heen aan het kijken. Ik woon in een gehorig appartement en de buren hebben al eens geklaagd over geluidsoverlast door muziek. Begrijpelijk, maar ook lastig voor mij als songwriter. Ik werk nu in studio's, maar zou ook graag thuis aan mijn muziek willen werken. En als we dan toch voor een ander huis aan het kijken zijn, is het misschien handiger om wat centraler in het land te gaan wonen. Maar we zijn er nog niet uit hoor, wellicht vinden we ons droomhuis toch in Weesp."

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Sponsoractie Vecht tegen ALS Algemeen 4 jul, 12:45
Afbeelding
Vechtloop haalt 3.414 euro op voor Stichting Semmy Sport 4 jul, 11:00
Afbeelding
FC Weesp haalt 5.000 euro op voor verbouwing Algemeen 4 jul, 08:58
Afbeelding
Meepraten over nieuwe speelplekken Algemeen 3 jul, 09:24
Afbeelding
Dertien bomen gekapt op Gooilandseweg Algemeen 2 jul, 14:14
Afbeelding
We horen nog niet helemaal bij Mokum Algemeen 2 jul, 09:54
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Maud de Jong Altijd bezig met rennen, maar toch met beide benen op de grond Algemeen 2 jul, 06:00
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 16:42
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief