Janton Stork 1958-2019
Janton Stork 1958-2019 Foto: Brian Elings

Janton Stork overleden

Mensen

WEESP - De Weesper architect Janton Stork is woensdag 13 november op 61-jarige leeftijd overleden. 

De gebouwen in Weesp die hij ontwierp vormen een bijzondere nalatenschap. De nieuwe moskee aan de Nijhoffstraat rekende hij tot zijn persoonlijke top-3, net als de uitbreiding van het hotel aan de Herengracht. 

Maar hij had ook de Tuin van Houten, het Lichthuis aan het Waagplein, de renovatie en uitbreiding van de Singelscholen en de nieuwbouw aan de Blomstraat kunnen noemen. "Zo zijn er gelukkig veel projecten in Weesp waar ik trots op ben", zei Stork onlangs.

Hij ontwierp alleen al in Weesp meer dan dertig gebouwen, woningen, winkels en aanpassingen, zoals de entree van de City of Wesopa. Stork mag met recht de Weesper stadsarchitect worden genoemd.

Laurentiuskerk
De transformatie van de Laurentiuskerk was zijn laatste project. Hij ontwierp nieuwe ruimtes, waardoor een nieuwe invulling mogelijk werd en het kerkgebouw behouden kan blijven. Binnen deed hij veel ingrepen en toch is in elk nieuw vertrek zichtbaar dat het een kerk was. "Wij hebben met veel enthousiasme en plezier in een mooi team aan dit project gewerkt en het is bijzonder om hiervan onderdeel geweest te zijn", zei hij.


Janton Stork geeft tijdens een open huis in 2017 een toelichting op zijn kerkontwerp. 

De Laurentiuskerk completeert zijn persoonlijke top-3. De realisatie ervan heeft hij nog kunnen volgen, maar de voltooiing niet meer. 

Ziekte
Stork was al enige tijd ziek. Daar was hij open over in een interview dat hij begin oktober van dit jaar gaf aan WeesperNieuws Extra. Over zijn ziekte zei hij: "Ik heb domme pech, want ik heb kanker en daaraan ga ik overlijden, maar daarover ga ik niet sikkeneuren en ook niet zeggen: waarom ik wel en hij niet. Daar schiet je niets mee op. Ik heb het en ik moet ermee dealen. Natuurlijk had ik er graag nog een paar jaar aan vastgeplakt, maar het is wat het is. En je gaat altijd op een verkeerd moment, of je nou 61 bent of 81.”

“Bovenal geldt, en dat meen ik oprecht, dat ik een zeer tevreden en bevoorrecht mens ben. Ik heb een geweldige partner met een goede omgeving om haar op te vangen, mijn kinderen staan stevig in hun schoenen en hebben het goed, dus daar hoef ik me allemaal geen zorgen over te maken. En het voortbestaan van het architectenbureau is ook verzekerd." 

Onderscheiding
In 2015 werd Janton Stork benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de samenleving. Hij bekleedde namelijk in de loop der jaren een groot aantal onbezoldigde functies. Zo was hij onder andere onderdeel van de Denktank Weesp 2010 die er mede voor heeft gezorgd dat het sportpark aan de Papelaan werd vernieuwd en de Mixed Hockey Club Weesp verhuisde naar de ‘s-Gravelandseweg, hij was bestuurslid van bedrijvenvereniging IVW, adviseur van de Lutherse Kerk, had verschillende functies binnen de Rotary, was jarenlang zeer actief binnen de MHC Weesp en vanuit zijn functies bij de Rabobank betrokken bij diversen projecten.

Het lintje vervulde hem met trots. “Ik heb altijd een bijdrage willen leveren aan de samenleving. Dat doe je niet voor de waardering, maar als je waardering krijgt, geeft dat een goed gevoel.Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Straatnamen van Weesp: Chirurgijnsweg Chirurgijn: ‘dokter’ die zijn kennis uit de praktijk haalde Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lees gratis WeesperNieuws Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Logo
Afbeelding
Bezoek burgemeester Halsema na explosie ‘Inwoners moeten weten dat we ons bekommeren om Weesp’ Algemeen 30 jun, 15:24
Afbeelding
Snelheidsadvies 20 km/uur voor fietsers Lange Muiderweg Algemeen 30 jun, 14:25
Logo
Afbeelding
Wildlife Rietluipaard gesignaleerd bij Uitermeer Natuur en Milieu 30 jun, 14:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 12:30
Logo
Afbeelding
Explosie Aart van der Leeuwstraat ‘Het is een aanslag van buitenaf’ Algemeen 30 jun, 12:20
Afbeelding
Explosie in woning op de Aart van der Leeuwstraat Algemeen 30 jun, 09:52
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief