Burgemeester Van Bochove met links van hem Sjoerd Huisingh van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en rechts veteraan Peter Claesen bij de herdenking op 4 mei.
Burgemeester Van Bochove met links van hem Sjoerd Huisingh van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en rechts veteraan Peter Claesen bij de herdenking op 4 mei. Foto: Mathe Snoek

Weesper Erespeld voor Sjoerd Huisingh

Mensen

WEESP Vandaag kreeg Sjoerd Huisingh de Erespeld van Weesp uitgereikt door waarnemend burgemeester Van Bochove. Huisingh werd voor een afspraak naar het stadhuis ‘gelokt’, alwaar hij verrast werd met zijn onderscheiding. De uitreiking van de Erespeld was eigenlijk gepland op 5 mei, tijdens de viering van 75 jaar bevrijding in Weesp. Dit kon vanwege de toen geldende corona maatregelen niet doorgaan.

Sjoerd Huisingh ontvangt de Erespeld vanwege zijn waardevolle bijdragen aan de Weesper gemeenschap. Als voorzitter van de Stichting Jubal en de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp (SNHW) en in vele andere vrijwillige functies heeft hij unieke en duurzame initiatieven ontplooid.

Stichting Nationale Herdenkingen Weesp

Sjoerd Huisingh zet zich al jarenlang in om, naast de dodenherdenking op 4 mei, vele activiteiten te organiseren die bijdragen aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Hij weet hierbij alle generaties in Weesp te bereiken. Zo was hij onder meer een van de initiatiefnemers voor de realisering van de uitbreiding van het oorlogsmonument op de Ossenmarkt, de plaat met daarop de namen van de Weespers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast was hij drijvende kracht achter vele andere succesvolle initiatieven van de SNWH, zoals de naamplaat van Joodse slachtoffers in de Joodse synagoge, het initiëren van een reis voor leerlingen van het Casparus College naar Dachau, het ondersteunen van leerlingen van het Vechtstede College bij het maken van een werkstuk over de Februaristaking, het mede tot stand brengen van de film ‘4 portretten van Weesper slachtoffers’ en het organiseren van de jaarlijkse schrijfdag in Weesp voor Amnesty International.

Jubal

Toen de muziekvereniging Jubal ophield met haar activiteiten nam Huisingh het initiatief om de resterende fondsen te gebruiken om een nieuwe stichting op te richten. Deze Stichting Jubal organiseert onder andere sinds 2010, in samenwerking met de Gooise Muziekschool, muzieklessen voor alle basisschoolleerlingen in Weesp. Naast deze twee voorzittersrollen is Huisingh actief voor de Historische Kring Weesp en heeft hij veel vrijwilligerswerk verzet in het club- en schoolvoetbal. 

Aan deze onderscheiding wordt –in tegenstelling tot de Erepenning- niet gelijktijdig het ereburgerschap verbonden. Wel worden ontvangers van de Erespeld gezien als ambassadeurs van de stad Weesp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant