Jan van Damme speelde zelf bugel en trompet.
Jan van Damme speelde zelf bugel en trompet. Foto: Louis Bouwman

Veertig jaar lang een van de pilaren onder Jubal

Mensen

WEESP Jan van Damme is afgelopen vrijdag 22 januari overleden. De Driemonder was veertig jaar lang een van de drijvende krachten achter de Weesper muziekvereniging Jubal.

De muziekvereniging bestaat sinds 2009 niet meer, maar er is nog wel een stichting die de nalatenschap beheert en waarvan het bestuur in 2016 de Jubal Muziekprijs Jan van Damme introduceerde.

Sjoerd Huisingh van de stichting is blij dat die prijs destijds ingevoerd is: “Hierdoor blijft de naam van Jan, ook nu hij er niet meer is, verbonden aan de geschiedenis van Jubal. We hebben ook bewust gekozen voor een jeugdprijs, want Jan heeft binnen Jubal heel veel jongeren opgeleid.”

Betrokken en bevlogen

Jan van Damme speelde zelf bugel en gaf les. Secretaris/penningmeester Marcel Linthorst, die in Weesp bij de 4 meiherdenking op de Ossenmarkt de taptoe speelt, heeft van Van Damme bugel en trompet leren spelen. Hij bewaart goede herinneringen aan Jan, met wie hij een Jubal-geschiedenis deelt die decennia bestrijkt: “Jan was allereerst heel muzikaal, maar ook zijn enorme betrokkenheid en bevlogenheid zijn voor Jubal van grote waarde geweest. Jan was echt een pilaar onder de muziekvereniging”.

Jan komt uit Driemond, maar woonde de laatste jaren in Weesp. Hij leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer, tot thuis wonen niet meer ging en hij zijn intrek nam in De Hogeweyk. De ziekte openbaarde zich bij hem al op circa 55-jarige leeftijd. In 2013 werkten Jan en zijn vrouw Marjo mee aan de documentaire Dementie en dan? waarin ze lieten zien zo lang mogelijk het beste uit het leven te halen. Ook toen de ziekte hem al behoorlijk parten speelde, bleef Jan nog een hele tijd musiceren, sporten en cultuur en natuur opzoeken.

Jan van Damme is 67 jaar geworden. Hij laat een vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant