Alpe d'HuZes ging niet door, dus wandelt Gerard Althoff een rondje Nederland.
Alpe d'HuZes ging niet door, dus wandelt Gerard Althoff een rondje Nederland. Foto: Gerard Althoff

Gerard wandelt een rondje Nederland en slaapt vannacht in Weesp

Mensen

WEESP Vanuit zijn huis in Nijverdal naar het topje van de berg tijdens de Alpe d’HuZes; het was het doel dat Gerard Althoff (76) zichzelf anderhalf jaar geleden stelde. Door de coronapandemie ging dat echter niet door, dus besloot hij in plaats daarvan door Nederland te wandelen om geld op te halen voor het goede doel.

Vandaag komt Gerard aan in Weesp, waar hij gaat overnachten in hotel Hart van Weesp. Hij heeft er inmiddels al zo’n 450 kilometer opzitten. De wandeltocht, waarbij hij langs alle provinciale hoofdsteden gaat, is in totaal 1400 kilometer lang. Ter vergelijking: zijn originele tocht naar het topje van de Alpe d’Huez zou ongeveer 1200 kilometer wandelen zijn. Het is niet de eerste keer dat Gerard een flinke tocht onderneemt. In 2014 heeft hij de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella gelopen, in totaal 2800 kilometer.

Goede doel
Op 26 juni begon de wandeltocht in Nijverdal. Inmiddels is Gerard al langs Assen, Groningen, Leeuwarden, Lelystad en Utrecht geweest. Lang blijft de fanatieke wandelaar niet in Weesp; zaterdagochtend zet hij zijn toch voort richting Haarlem.

Onderweg hoopt Gerard Althoff zoveel mogelijk donaties op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Voor de originele reis had hij al een bedrag opgehaald voor het goede doel, hij hoopt dit bedrag onderweg door Nederland te verhogen. Het doel is niet willekeurig gekozen. Gerard heeft veel mensen verloren aan de ziekte, schrijft hij. “Vijf broers en zussen, mijn vader, een fijne buurvrouw Hennie, en Wlady, die 45 jaar mijn buurman was. En vooral Jos, mijn dierbare vriend, overleden in 2012 maar voor mij is het nog alsof het gisteren was.”

Stempel
Bij elke provinciale hoofdstad gaat Gerard langs bij het gemeentehuis om een stempel te halen als bewijs van aankomst. Daarnaast legt hij zijn belevenissen vast in een dagboek en via sociale media. “Als je te voet loopt heb je elke dag weer nieuwe belevenissen. In lief en leed hoop ik weer veel mensen te ontmoeten en verhalen te delen,” volgens Gerard. “En iedereen mag natuurlijk een stuk meelopen. Er zijn al mensen die hebben gedoneerd een een etappe mee gaan lopen. Iedereen die mij wil steunen, kan eenvoudig via een Tikkie doneren.”

Na aankomst in Haarlem zullen Den Haag, Middelburg, Den Bosch, Maastricht en Arnhem nog volgen. Half september hoop Gerard weer thuis te zijn. De wandeltocht is te volgen op Facebook en de tocht steunen kan via de website van stichting Alpe d’HuZes.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant