Jo Minkman in 2005. Na ruim 20 jaar neemt hij hier voor de laatste keer plaats achter de microfoon van Radio Weesp.
Jo Minkman in 2005. Na ruim 20 jaar neemt hij hier voor de laatste keer plaats achter de microfoon van Radio Weesp. Foto: André Verheul sr

Muziekkenner en presentator Jo Minkman overleden

Mensen

WEESP Op 95-jarige leeftijd is Jo Minkman overleden. In Weesp werd hij bekend van zijn platenzaak Minkman/Muziek aan de Nieuwstraat en zijn muziekprogramma op Radio Weesp.

Minkman/Muziek was in 1983 de opvolger van platenzaak Grootendorst. De in Den Haag geboren Minkman specialiseerde zich in klassieke muziek en jazz. Hij maakte de opkomst van de CD nadrukkelijk mee.

Concert stadhuis
Vanwege het 5-jarig bestaan van zijn winkel organiseerde Minkman in het stadhuis een concert van Louis van Dijk, een van Nederlands bekendste pianisten. 

Radio Weesp
Van Dijk speelde daar onder meer een variatie op de herkenninsgtune van New Street Swing, het jazzprogramma dat Jo Minkman op Radio Weesp ruim 20 jaar samenstelde en presenteerde. Medio 1999 stopte de muziekkenner met zijn winkel. In 2005 stopte hij ook bij Radio Weesp, waarvoor hij ook andere programma’s maakte en enkele keren de 4 mei-herdenking begeleidde.

Niet zo piepjong
In een nog te verschijnen boek over de geschiedenis van Radio Weesp zegt Jo Minkman: “In mijn programma draaide ik muziek uit de jaren vijftig en zestig. Dat was niet altijd jazz, al werd het wel altijd zo genoemd. Zelf zei ik altijd: muziek voor de niet zo piepjonge luisteraar. Nu is die muziek op radio en tv helemaal verdwenen.”

Jo Minkman overleed al op 22 juli, maar dat was nog niet eerder in bredere kring bekend geraakt. 


De winkel van Minkman/Muziek aan de Nieuwstraat, van 1983 tot 1999 tegenover de Grote Kerk. - Archief Historische Kring Weesp

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief