Afbeelding

'De kinderen maken deze ziekte het hardst'

Mensen

WEESP - "Mijn advies als deze ziekte je overkomt? Carpe diem. Pak het dag voor dag aan. Iedere dag is weer anders. Anders wordt het een hele hoge berg vol emoties. Kijk niet verder dan: wat heb ik morgen nodig. Dan kom je er wel."

Oktober is de maand waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor borstkanker. In de aanloop naar het benefietdiner You better PINK op zaterdag 5 november publiceert het WeesperNieuws vier weken lang interview met een Weespse die met borstkanker te maken heeft (gehad). In de slotaflevering van deze serie deze week het verhaal van Miranda de Wit.

Een aantal jaar geleden bleek ze borstkanker te hebben. Er brak een zware periode aan voor Miranda en haar jonge gezin. Met een positieve en praktische instelling en hulp van vrienden en familie in slaagde ze erin het gezinsleven zo normaal mogelijk te laten doorgaan én beter te worden.

Kinderen
Miranda en haar man Stephan gaan in het interview openhartig in op de zware momenten en heftige emoties in de periodes van bestralingen en chemokuren. "Mijn jongste dochter vroeg me: mama ga je dood? Toen kon ik even geen woorden vinden. De kinderen maken deze ziekte het hardst."

Pruik
Maar ook is er een bewonderenswaardige praktische aanpak en er kon ook gelachen worden. "Die pruik was meteen al heel gewoon. De eerste dag hebben die meiden ermee door de woonkamer gelopen. Ja dat was een beetje een raar gezicht: kale mama… en zij met die pruik op."

Keerzijde
Alle aandacht voor borstkanker, heeft ook een keerzijde, zo ervaart Miranda: "Je wordt er steeds weer mee geconfronteerd. Dat irriteert wel eens ja. Je bent er ook wel eens klaar mee, weet je wel. Je wilt ook wel eens gewoon even een tijdje geen kanker in je leven."

Lees het hele interview hier in de digitale editie


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant