Burgemeester neemt aanbevelingen in ontvangst
Burgemeester neemt aanbevelingen in ontvangst

Femke en Anja: opvang van nieuwkomers kan beter

Mensen

WEESP - Betrokken partijen bij het huisvesten van nieuwe statushouders in Weesp zouden hun samenwerking beter op elkaar moeten afstemmen en betrek bij de integratie van nieuwkomers ook Weespers en statushouders die al langer in Weesp wonen. Dat zijn de twee belangrijkste adviezen van Vechtstedeleerlingen Anja Bekema en Femke van den Bos aan de gemeente.

De twee t-vwoleerlingen van het Vechtstede College deden onderzoek naar de huisvesting van nieuwe statushouders in Weesp. Haalt Weesp de taakstelling die het opgelegd krijgt van het rijk? En hoe welkom zijn nieuwkomers in Weesp en voldoet de begeleiding in Weesp bij de integratie van vluchtelingen? Afgelopen maandag presenteerden Anja en Femke hun bevindingen aan burgemeester Van Bochove.

Taakstelling
Van Bochove was onder de indruk van het onderzoek van de meisjes. Wel constateerde hij tevreden dat na een moeizame start in de eerste helft van 2016 Weesp haar taakstelling voor het hele jaar wel zo goed als helemaal heeft gehaald: 46 statushouders hebben inmiddels in Weesp een plek gevonden. De taakstelling was 55 voor 2016.

Dikke tien
Anja en Femke doken voor hun pws in het hele proces wat een vluchteling moet doorlopen alvorens hij mogelijk door het COA Weesp als nieuwe huisvestingsplaats krijgt toebedeeld. Femke: 'De goede wil is er, maar de betrokken partijen - Ymere, Vluchtelingenwerk en de gemeente - werken teveel langs elkaar heen." Nu het onderzoek is afgerond, belooft de burgemeester de aanbevelingen zeker ter harte te nemen. "Deze meiden hebben enorm veel en goed werk verzet. Hier kunnen we zeker wat mee. Wat mij betreft hebben ze een dikke tien!", aldus Van Bochove.

Lees het hele artikel in het WeesperNieuws van 25 januari.


Femke (links)  en Anja met burgemeester van Bochove in gesprek over hun onderzoek

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant