<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Joris de Bruijn

'Pak dat zwerfvuil nou eens aan'

  Natuur en Milieu

WEESP In de bermen langs de weg, in de sloot bij de scholen, zelfs op het gloednieuwe Stationsplein. Zwerfafval is op vele plekken in Weesp een irritant probleem. Doe er eens iets aan, zei de gemeenteraad woensdag tegen de wethouder.

Erica Verhoef uit Weesp vroeg er aandacht voor door in te spreken bij de gemeenteraad. Ze ergert zich aan de troep die zij overal ziet liggen. Zelf ruimt ze samen met de kinderen nog wel eens wat op in de buurt. De veegwagen van de gemeente had ze nog nooit gezien.

Vuilnisbelt
Ze kreeg volop bijval vanuit de raad, vooral van de oppositie. Jan Renzenbrink van het CDA riep richting het stadsbestuur: "Doe eens iets aan de wekelijkse vuilnisbelt in het centrum. We praten veel over toerisme, maar de binnenstad is op sommige momenten alleen voor de katten en de ratten."

Landelijke Aanpak Zwerfafval
Raadslid Hawre Rahimi van de VVD kwam met een motie om Weesp te laten aansluiten op het programma LAZ (Landelijke Aanpak Zwerfafval). Daarmee zou de gemeente 22.500 euro per jaar kunnen krijgen om het zwerfafval aan te pakken.

Plan van aanpak
Allemaal pijnlijke constateringen voor wethouder Maarten Miner, die als GroenLinkser prat gaat op een schoon milieu en sinds enkele maanden verantwoordelijk is voor het oplossen van dit al jaren voortwoekerende probleem. Een plan van aanpak voor de preventie van zwerfafval is in de maak, zo kondigde hij aan. Ook wees hij op de aansluiting van Weesp bij de statiegeldalliantie, met als doel afval te voorkomen.

Over de LAZ had hij een hoopgevend nieuwtje: de gemeente bereidt een aanvraag voor voor 2019 en (met terugwerkende kracht) voor 2018. Geld dat vooral is bedoeld voor publiciteitscampagnes om zwerfafval te voorkomen.

Boodschap
Hawre Rahimi zag zijn motie unaniem gesteund. Hij is tevreden, zo liet hij de volgende dag weten. "De boodschap is duidelijk overgekomen en voor de komende twee jaar komt nu waarschijnlijk 50.000 euro extra beschikbaar."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.