Afbeelding
Foto: Femke Berkhout

Zwemmers plaatsen protestdoek op Groene Punt

Natuur en Milieu

WEESP - Fervente zwemmers gaan op de bres voor 'hun' Groene Punt en de Vecht. Er hangt een protestdoek op de Groene Punt met de tekst 'De Vecht is van ons allemaal'. 

Het spandoek volgt op de oproep van burgemeester Bas Jan van Bochove in het WeesperNieuws van afgelopen week om niet te zwemmen bij de Groene Punt. "Ga alsjeblieft ergens anders zwemmen, want het is daar levensgevaarlijk", aldus Van Bochove. Volgens de burgemeester zorgen onder meer de vele passerende boten voor gevaar. 

Weespers willen maatregelen
De Groene Punt vormt al vele jaren een geliefde zwemplek voor vele Weespers, maar zwemmen mag er eigenlijk niet. Dat komt omdat de Vecht geen officieel zwemwater is. Dat betekent onder meer dat er geen afgeschermd stukje water is, met bijvoorbeeld een ballenlijn. Na de oproep van de burgemeester roepen meerdere Weespers de gemeente op om zo'n ballenlijn de plaatsen en het zwemmen bij de Groene Punt zo veiliger te maken.

Maatregelen nemen niet makkelijk
Dat ligt echter ingewikkeld. Los van de vraag of de gemeente daar eventueel bereid toe zou zijn, valt de Vecht onder het beheer van Waternet. Als de gemeente wel zo'n ballenlijn zou plaatsen of een waarschuwingsbord zou plaatsen zou de gemeente het zwemmen legitimeren. Dat kan om verschillende redenen niet. 

De spandoek-makers laten het er niet bij zitten en menen dat zwemmen in de Vecht gewoon moet kunnen. Wie het spandoek precies gemaakt heeft is niet bekend. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant