Ook in een waterstad als Weesp kan regenwater niet overal makkelijk weg. Zie hier bijvoorbeeld hoe groot de verstening van het bedrijventerrein is.
Ook in een waterstad als Weesp kan regenwater niet overal makkelijk weg. Zie hier bijvoorbeeld hoe groot de verstening van het bedrijventerrein is. Foto: G.J. Schulz

Het zou heel fijn zijn als de Weespers hun tuin wat meer vergroenen

Natuur en Milieu

WEESP - Je tuinset heeft de ruimte, de fiets zakt niet weg en het scheelt een hoop grasmaaien. Ja, een mooi strak terras in de tuin is voor veel mensen ideaal. De organisatie van 'Operatie Steenbreek' wil echter dat we zo veel mogelijk tegels uit de tuin weghalen.

Want, zeggen ze: "Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte, voor vermindering van het leefgebied voor allerlei nuttige dieren én voor opwarming van de stad."

De gemeenteraad van Weesp is het daarmee eens. Op voorspraak van GroenLinks sluit de gemeente zich aan bij Operatie Steenbreek. "Het is een landelijke operatie die beoogt om stenen waar mogelijk te vervangen door groen. Daar hebben we de Weespers heel erg bij nodig. We zouden graag willen dat je je tuin deels vergroent. Als het regent moet het water namelijk weg kunnen lopen. Hoe meer plekken er zijn waar het water weg kan, hoe minder kans je hebt op overstroming en ellende", zo zegt wethouder Maarten Minder (GroenLinks) van Duurzaamheid.

Dus u vraagt mij om een deel van de tegels uit mijn tuin te halen?
"Operatie Steenbreek beoogt op zo veel mogelijk plekken tegels te vervangen door groen. Dan kun je denken aan geveltuintjes. Als gemeente gaan we zelf ook kijken of we meer groen kunnen creëren. En ik wil zeker naar de bedrijventerreinen kijken, plekken die juist heel stenig zijn. De reden om lid te worden is dat de deelnemende gemeenten elkaar helpen door elkaar te wijzen op maatregelen die goed werken. Daar ga ik naar op zoek. En inderdaad: het zou heel fijn zijn als onze inwoners hun tuin ook meer vergroenen."

Want anders krijg ik een boete?
"Dat lijkt mij geen goed idee. Operatie Steenbreek is vooral een heel positief verhaal. Het kernverhaal rond duurzaamheid wordt dat werkelijk iedereen een bijdrage moet leveren. Niet op straffe van boetes, maar omdat iedereen zich bewust is van het feit dat we iets zullen moeten met die klimaatverandering. En dat is een verantwoordelijkheid van iedereen."

De statiegeldalliantie past ook in dit verhaal?
"Veertig procent van het zwerfafval bestaat uit flesjes en blikjes. Meer dan 200 gemeenten in Nederland en Vlaanderen willen via de statiegeldalliantie de druk op de frisdrankindustrie zo opvoeren dat ze statiegeld op flesjes en blikjes gaat invoeren. Dat leidt ertoe dat we het niet meer weggooien, maar terugbrengen. Een mooie manier om van afval af te raken."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant