Afbeelding

Eerste stap naar stad zonder zwerfafval

Natuur en Milieu

WEESP - Weesp in 2024 geheel zwerfvuilvrij, zou dat lukken? De gemeente stelt het als doel in een plan van aanpak dat door de gemeenteraad wordt besproken.

Zwerfafval is met name in het centrum, langs schoolroutes en bij het station een probleem. Het plan van aanpak richt zich op het voorkomen van (zwerf)afval door bewustwording en gedragsbeïnvloeding. Voorlichting en educatie zijn dus belangrijk. Het thema 'Voorkomen van zwerfafval' moet een vaste plek in het jaarprogramma van de Weesper scholen krijgen. Daarnaast moet ook het gesprek worden aangegaan met ondernemers die etenswaren en dranken verkopen; hun waren belanden vaak verfrommeld in de berm.

Opruimkampioen
VVD-raadslid Hawre Rahimi heeft de zaak aan het rollen gebracht door te wijzen op de Landelijke Aanpak Zwerfafval, een fonds waar Weesp voor de uitvoering van een goed afvalpreventieplan 21.000 euro per jaar kan ophalen. Tot Rahimi's verbazing was dat op het Weesper stadhuis niet bekend. Hij is blij dat er nu een voorstel ligt.

Voor de concrete invulling heeft hij al ideeën, zoals een jaarlijkse zwerfvuilopruimdag voor scholen, waarbij de school die de meeste troep opruimt wordt uitgeroepen tot opruimkampioen. Daarnaast pleit Rahimi voor een alternatief voor de vuilniszakken in het centrum. Die worden opengekrabd door dieren: over een bron van zwerfafval gesproken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant