Afbeelding

Waardevolle bomen worden in principe niet gekapt

Natuur en Milieu

WEESP - Elke zogenoemde waardevolle boom in Weesp wordt in principe niet gekapt. Is er geen ontkomen aan, dan moet een kapvergunning worden aangevraagd én er moet een goede onderbouwing zijn.

Dit staat in het Bomenbeleidslan 2018-2028 dat het college presenteert aan de raad. Volgens dit plan wordt de komende jaren gewerkt aan een gezond bomenbestand. Uitgangspunt hierbij is dat elke boom belangrijk is en dat het bomenbestand (er zijn 7100 gemeentelijke bomen) minimaal op dit niveau blijft. Dat wil zeggen 0,4 bomen per inwoner (in het centrum 0,3).

Structuurbomen en losse bomen
Naast waardevolle bomen zijn er zogeheten structuurbomen (dit zijn bomen die in een rij staan en zo structuur aanbrengen aan de stad) en functionele bomen (losse bomen). Structuurbomen kunnen worden gekapt met een omgevingsvergunning, maar alleen als daar een goede onderbouwing voor is. Alle andere bomen kunnen zonder vergunning worden neergehaald, mits dat er een andere boom voor wordt geplant.

Extra
Meer feiten, achtergronden plus leuke cijfers (Weesp telt bijna 500 bomen die hoger zijn dan 18 meter!) over het Bomenbeleid staan op WeesperNieuws Extra


 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant