Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Proef: bewoners maken van gemeentegras een bijenveldje

Natuur en Milieu

WEESP - Wethouder Maarten Miner en imker Gert Admiraal vinden elkaar om meer biodiversiteit te krijgen in Weesp. De gemeente wil enkele openbare stukjes gras beschikbaar stellen als buurtbewoners daar wilde bloemen willen planten en het beheer willen doen. Admiraal helpt met de keuze voor de juiste bloemen.

Het voornemen is een proef en volgt op gesprekken die onlangs zijn gevoerd nadat de imker aangaf zich zorgen te maken over de biodiversiteit in Weesp. Hij kaartte onlangs in een interview op WeesperNieuws Extra aan dat bijen in Weesp maar weinig keuze hebben als het aankomt op bloemen. Dit gebrek aan biodiversiteit verzwakt de bijenvolken en daarmee uiteindelijk de totale flora en fauna. Enfin, meer bloemenperkjes en minder kortgeschoren 'grasfalt' alstublieft, zei Admiraal. In onze podcast De Collegekamer legt wethouder Miner uit dat hij die oproep snapt en waar mogelijk van harte wil ondersteunen. Hij wil dit najaar een groenbeleid aan de gemeenteraad aanbieden dat meer gericht is op biodiversiteit.

Schapen
Vooruitlopend daarop komt de GroenLinks-wethouder met het experiment om van een aantal gemeentelijke grasveldjes bloemenperkjes te maken waar de bijen blij van worden. "We gaan kijken of we plekjes kunnen aanwijzen waar dat kan." Op sommige plekken nemen inwoners van Weesp zelf al het initiatief voor een bijenveldje.

Een ander duurzaam en sympathiek gebaar van de gemeente maakt het de bij weer lastiger. Dat zijn de schapen die met regelmaat worden ingezet om de schansen kort te eten. Daarbij gaat ook veel fluitenkruid verloren.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Bezoek burgemeester Halsema na explosie ‘Inwoners moeten weten dat we ons bekommeren om Weesp’ Algemeen 30 jun, 15:24
Afbeelding
Snelheidsadvies 20 km/uur voor fietsers Lange Muiderweg Algemeen 30 jun, 14:25
Logo
Afbeelding
Wildlife Rietluipaard gesignaleerd bij Uitermeer Natuur en Milieu 30 jun, 14:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 12:30
Logo
Afbeelding
Explosie Aart van der Leeuwstraat ‘Het is een aanslag van buitenaf’ Algemeen 30 jun, 12:20
Afbeelding
Explosie in woning op de Aart van der Leeuwstraat Algemeen 30 jun, 09:52
Logo
Afbeelding
Eerste ledenvergadering Weesper Vereniging popelt om aan de slag te gaan Algemeen 29 jun, 15:36
Afbeelding
WTC vraagt omgevingsvergunning aanleg padelbanen aan Algemeen 29 jun, 13:12
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief