Het Vattenfall-terrein in de 'Diemer Vijfhoek' achter de Maxis.
Het Vattenfall-terrein in de 'Diemer Vijfhoek' achter de Maxis. Foto: G.J. Schultz

Weesp wil dat energiebedrijf afziet van biocentrale

Natuur en Milieu

WEESP - Weesp keert zich nadrukkelijker tegen de komst van een omstreden biomassacentrale achter de Maxis. In een door alle partijen gesteunde motie roept de raad het college op zich aan te sluiten bij de gesprekken die Gooise Meren en Diemen voeren om energiebedrijf Vattenfall te laten afzien van de bouw. 

In februari sprak de Weesper raad al haar ernstige zorgen uit over de negatieve effecten die de uitstoot van deze houtgestookte centrale zou hebben op de luchtkwaliteit, gezondheid en de natuur van de omliggende gebieden, waaronder Weesp. 

Daar komt nu bij dat de directeur van Vattenfall (voorheen Nuon) in een interview in Trouw stelde dat zijn bedrijf wil wachten met de bouw van deze biomassacentrales “tot er meer consensus is”. Maar achter de Maxis lijkt de centrale er toch te komen, ondanks dat er in deze regio geen consensus is. 

Druk vanuit deze regio moet de directie van het energiebedrijf ertoe bewegen de eigen redenering te volgen, zo hoopt de raad van Weesp. 

Duurzamer
Het terrein van Vattenfall ligt binnen de gemeentegrens van Diemen. Er staan twee centrales die honderdduizenden huizen in Amsterdam en Almere van stroom en warmte voorzien. Vattenfall wil een van de centrales ombouwen van gas- naar houtgestookt. Dat zou duurzamer zijn. 



Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant