Afbeelding
Foto: André Verheul

Beleidsplan: aandacht voor natuur in en rond de stad

Natuur en Milieu

WEESP - Hoogwaardig onderhoud van de schansen, meer diversiteit in planten en bomen en het vervagen van de nu vaak harde grens tussen stad en natuur. Met een nieuw Groenbeleidsplan wil Weesp de natuur in en om de stad een belangrijke impuls geven.

De schansen (bastions) zijn als het ware onze stadsparken. Er zou geld uitgetrokken moeten worden om het onderhoudsniveau hoog te houden en de toegankelijkheid goed. Ook is er de wens om vanuit de stad goede routes naar fiets- en wandelgebieden rond Weesp te maken. 

Buurtgroen
Wat er nog over is aan klein buurtgroen ligt versnipperd. De gemeente wil het dure beheer overlaten aan buurtbewoners die er iets moois van maken. Bijvoorbeeld een bijenveldje, een pluktuin of een trapveldje.

Proef
Bij nieuwe aanplant valt de keuze op duurzame bomen en planten die ook heftige regenbuien en langere droge periodes aankunnen. In 2020 kan er gestart worden met een proef om bij de Leeuwenveldseweg, Korte Muiderweg en/of Aetsveldseweg de slootkanten om te vormen tot bloemrijke bermen.

Hoofdgroenstructuur
Het Amsterdamse groenbeleid is al verweven in dit Groenbeleidsplan. Dat betekent dat er belang wordt gehecht aan een hoofdgroenstructuur. Nadere bestudering moet uitwijzen wat deze ruggengraat van het stedelijk groen kan vormen.

Vertraging

Het groenbeleidsplan is gepresenteerd aan de raadscommissie, maar die heeft het deze week nog niet behandeld. Dat is deels vanwege de inhoud, deels uit onvrede over een ongebruikelijke interne procedure die dit voorstel heeft gevolgd. In januari komt het alsnog aan bod.


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant