Afbeelding
Foto: André Verheul

Burgerwetenschappers gezocht voor wateronderzoek Weesp

Natuur en Milieu

WEESP Hoe zit het met de waterkwaliteit van de kleinere slootjes en watertjes in Weesp en omgeving? Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is op zoek naar burgerwetenschappers (groot en klein) die willen meehelpen aan het nationale wateronderzoek. 

In Nederland meet de overheid vooral de waterkwaliteit van grote wateren. De kleine plasjes en slootjes in de buurt zijn echter ook belangrijk voor ons watersysteem, maar die worden doorgaans niet in het onderzoek meegenomen. Daar komt dit jaar verandering. Natuur & Milieu en ASN Bank stellen gratis meetkits beschikbaar waarmee burgers lokale onderzoeksgegevens kunnen aanleveren. 

De meetkit kan alleen door volwassenen worden aangevraagd, maar het onderzoek is erg leuk om met kinderen te doen. In het pakketje zitten materialen om de helderheid en het nitraatgehalte van watertjes en slootjes te meten en door vragen te beantwoorden en foto's te maken krijgen de onderzoekers informatie planten en dieren in en rond het water.  

In het najaar publiceert Natuur & Milieu een uitgebreid rapport. Met de actie 'Vang de watermonsters' hopen de onderzoekers een vollediger beeld te krijgen van de waterkwaliteit in Nederland. De gratis meetkit is aan te vragen via vangdewatermonsters.nl. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief