Afbeelding
Foto's: Frits Bos

Fietsen langs gonzende bloemenveldjes

Natuur en Milieu

WEESP De mensen die betrokken zijn bij de aanleg en het onderhoud van de bloemenveldjes in Weesp konden zaterdag zelf horen en zien dat de strookjes werken. De veldjes staan volop in bloei en het gonst van de bijen, hommels en vlinders. 

Dit voorjaar zijn er in Weesp 15 bloemenveldjes aangelegd, speciaal voor insecten. Dit project is tot stand gekomen door de Gemeente Weesp in samenwerking met Weesp Duurzaam en de Dierenwerkplaats. Na het aanleggen zijn de veldjes onderhouden en beschermd door bewoners in de directe omgeving die zich konden aanmelden voor dit project.

In bloei
Afgelopen zaterdag fietste een klein groepje vertegenwoordigers van de veldjes langs de ingezaaide stroken die allemaal mooi in bloei staan. Bovenal werd geconstateerd dat het overal gonst van de insecten, en daar is het allemaal om te doen.

Bestuiving
et aantal insecten is de afgelopen jaren drastisch afgenomen en de soortenrijkdom ook. Omdat bijen en vlinders van groot belang zijn voor de bestuiving, wordt er ingegrepen. Door bloemenveldjes aan te leggen bijvoorbeeld, maar ook door aanpassingen in het gemeentelijk maaibeleid. In 2019  de eerste vijf veldjes ingericht. Dat was zo succesvol dat er dit jaar tien locaties werden toegevoegd.

 

Meedoen?
De initiatiefnemers en vertegenwoordigers van de bloemenveldjes hopen dat er volgend jaar nog meer veldjes bijkomen. eespers die in hun wijk een veldje willen aanleggen en onderhouden, kunnen contact opnemen met info@weespduurzaam.nl..

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant