De Keverdijk. Let wel: dit is een archieffoto en is niet de plek van de geitenhouderij.
De Keverdijk. Let wel: dit is een archieffoto en is niet de plek van de geitenhouderij. Foto: WeesperNieuws

Illegale geitenhouderij Keverdijk moet op 1 december weg zijn

Natuur en Milieu

WEESP Dinsdag 1 december moet een geitenhouderij aan de Keverdijk die hier illegaal is gevestigd weg zijn. Zo niet, dan wordt er gehandhaafd. Onderliggend probleem in dit geval is dat de provincie Noord-Holland de geitenhouder toestemming heeft gegeven om hier tijdelijk te zitten, maar dat het bestemmingsplan dit niet toelaat én dat de provincie de gemeente hier niet over heeft ingelicht. De gemeente Weesp is daar verbolgen over.

Dit blijkt uit een raadsinformatiebrief. In 2017 bood de provincie bij een ruilverkaveling de plek aan de Keverdijk aan de geitenhouderij uit Zeewolde aan. De provincie handelde hierbij op eigen houtje, zonder de gemeente op de hoogte te stellen. Het idee was dat de geitenboer er maximaal vier weken zou zitten, maar anno nu zit deze er nog steeds. Deze gang van zaken stuit de gemeente tegen de borst, temeer het bestemmingsplan een geitenhouderij daar helemaal niet toestaat. Nu is de gemeente er wel klaar mee en is de boer gesommeerd de plek uiterlijk op 1 december te verlaten.

Lange Muiderweg
Inmiddels blijkt dat de provincie in gesprek is met de agrarische ondernemer, waarbij wordt gekeken naar een oplossing. Hierbij is gekeken of een perceel aan de Lange Muiderweg 34-36 in Weesp, eigendom van Rijkswaterstaat, als mogelijke ruilverkaveling een oplossing kan bieden. Maar ook hier staat het bestemmingsplan een geitenhouderij niet toe. Sterker, nergens in Weesp is een geitenhouderij toegestaan.

De gemeente vindt dat de provincie het probleem moet oplossen en is hooguit bereid faciliterend op te treden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant