De groentepluktuin wordt de eerste fase, zodat er meer tijd is voor de overige plannen.
De groentepluktuin wordt de eerste fase, zodat er meer tijd is voor de overige plannen.

Herenboerderij start met ‘Vers aan de Vecht’

Natuur en Milieu

WEESP Er is nieuws vanuit Herenboerderij Weesp. Het initiatief gaat van start met ‘Vers aan de Vecht’; een groentepluktuin in samenwerking met boerderij De Groene Griffioen. Vanuit dit kleinschalige collectief hoopt de initiatiefgroep vervolgens door te groeien naar een community met tweehonderd huishoudens.

Afgelopen voorjaar ontvouwden Sanne Smeets en Remi Lok het plan om samen met elf andere kartrekkers uit Weesp en omgeving een gezamenlijke droom waar te maken: een boerderij die tweehonderd huishoudens van groente, fruit, boter, kaas, eieren en eventueel vlees zou voorzien. Driekwart jaar later bevindt de groep zich volop in de uitvoering. Terwijl de ene kartrekker met de neus in de juridische boeken zat, voerde de ander gesprekken met aspirant tuinders - en leden. Het werk werd verdeeld en de plannen worden nu concreet.

Groene Griffioen
Er is lang gezocht naar de beste hoeveelheid grond, de beste samenwerkingspartner en het beste model. Uiteindelijk is er gekozen voor een samenwerking met biologische boerderij de Groene Griffioen aan de Lange Muiderweg. Om tijd te creëren de ambitieuze plannen voor een Herenboerderij in Weesp goed uit te werken, is nu besloten het initiatief te faseren.

Inschrijven
In de eerste fase komt er in 2021 een groentepluktuin op abonnementenbasis voor circa 70 huishoudens. Het aanmelden hiervoor is onlangs begonnen. Eerst mochten de mensen die zich al eerder aan de Herenboerderij hadden verbonden zich opgeven. De plaatsen die overblijven komen nu open voor inschrijving. Belangstellenden kunnen mailen naar info@versaandevecht.nl

De tweede fase richt zich op de jaren hierna. De bedoeling is uit te groeien naar 200 huishoudens en uit te breiden naar andere locaties om van Vers aan de Vecht een levendige community te maken die er toe doet in de wijde omtrek.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant