Een luchtfoto van de Bloemendalerpolder en Weespersluis.
Een luchtfoto van de Bloemendalerpolder en Weespersluis. Foto: G.J. Schultz

Coalitiepartijen gaan motie indienen tegen windmolens Bloemendalerpolder

Natuur en Milieu

WEESP Coalitiepartijen WSP, GroenLinks en D66 hebben een verklaring over de windmolendiscussie gepubliceerd op hun sociale media. Daarin geven de WSP en D66 aan bij de volgende raadsvergadering een motie in te zullen dienen tegen de zoeklocatie Bloemendalerpolder. Ook de handtekening van de VVD die niet in de coalitie zit, staat eronder. De raadsmeerderheid zal de motie waarschijnlijk steunen.

De verklaringen en motie volgen na de ophef die is ontstaan over het zoekgebied voor windenergie in de Bloemendalerpolder. Toekomstige bewoners van de wijk Weespersluis startten een actiegroep tegen de plannen.

Volgens het statement van GroenLinks moet de energietransitie in Weesp breed gedragen zijn onder bewoners. “Afgelopen dagen is gebleken dat dit draagvlak er onvoldoende is. Dit betekent dat wij in Weesp alternatieve plannen moeten ontwikkelen om onze doelstelling van een energieneutraal Weesp te halen.” De partij zal dan ook vragen om een alternatieve vorm van duurzame energie.

De andere partijen willen ook op zoek naar alternatieven om toch het duurzaamheidsdoel van de gemeente te kunnen halen. D66: “Als we geen windturbines willen die te dicht op een woonwijk staan - en dat willen we niet - wat willen we dan wel?” WSP: “De WSP is van mening dat je in de Bloemendalerpolder beter naar andere mogelijkheden kunt kijken, zoals geothermie, zonnepanelen et cetera.”

De coalitiepartijen benadrukken wel dat de oplossing voor de energietransitie niet alleen vanuit de gemeente komt. “Een oplossing voor de bewoners is niet alleen te halen met besluitvorming binnen de gemeente Weesp. De gemeenten Amsterdam, Diemen, Gooische Meren en de provincie Noord-Holland zijn allen betrokken bij de besluitvorming over het plaatsen van windturbines,” schrijft D66.

Andere Weesper partijen hebben al eerder op de discussie gereageerd. De PvdA schreef op hun website dat de partij “van mening is dat de Bloemendalerpolder ongeschikt is voor de plaatsing van grootschalige windturbines”. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant