Denk mee over landschapsherstel voor de Groene Griffioen

Natuur en Milieu

WEESP More than Milk Amsterdam (MOMA) komt samen met de Groene Griffioen met een eerste editie van Grond Verbond. Dit is een ‘prijsvraag’ voor landschapsherstel, waarvoor consumenten ideeën mogen aandragen.

MOMA is ontstaan vanuit het idee dat er rondom Amsterdam genoeg melk wordt geproduceerd om de hele stad te voorzien, terwijl in werkelijkheid slechts een klein deel in de stad terecht komt. Wendela van de Groene Griffioen: “Bij ons op de boerderij produceert Moma yoghurt en hangop van de verse melk van onze koeien. Vervolgens brengen ze dat rechtstreeks van de boerderij naar de stad. Naar koffiezaken, restaurants en ijssalons. Daarnaast worden de producten op straat verkocht.” 

Verbinding
Niet alleen het verkopen van verse en lokale zuivel staat centraal. Ook de verbinding tussen stad en platteland. Wendela: “Om dit concreet te maken, heeft Moma het Grond verbond in het leven geroepen: een verbond tussen boer en burger om samen zorg te dragen voor het landschap. Een radicaal ander model van een voedselketen. In een proces van een half jaar bepalen consumenten, samen met verwerkers en boeren hoe ons eten het Amsterdamse landschap biodiverser en persoonlijker maakt.”

Een bos kan niet
Dit nieuwe project wordt afgetrapt op de Groene Griffioen aan de lange Muiderweg. Iedereen kan ideeën voor herstelprojecten aandragen. In een gezamenlijk proces van dialoog, stemmen en kiezen, wordt bepaald hoeveel vierkante meter landschap wordt hersteld en op welke manier: “Belangrijk is dat het idee past bij onze bedrijfsvoering. Een weiland transformeren naar bos is lastig omdat we dan niet genoeg gras meer voor de koeien hebben. Boer Boy ziet vooral mogelijkheden langs de slootkanten. We zijn benieuwd naar alle ideeën. Inzenden kan tot 1 april”.

Ook een idee indienen? Klik hier voor meer informatie en deelname. 

De Groene Griffioen aan de Lange Muiderweg. Foto: Wendela Bogerd. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant