Afbeelding
Foto: Gaby Troost

Gemeente Amsterdam beslist dat er toch windmolens langs stadsrand komen

Natuur en Milieu

WEESP Gisteren werd in een vergadering van de gemeenteraad van Amsterdam besloten over de Regionale Energiestrategie (RES). Ondanks de felle discussies en onenigheid binnen de raad werd er voor de komst van windturbines langs de stadsrand gestemd.

Het gaat momenteel om zeventien windturbines, verdeeld over het havengebied, de noordelijke Ringweg A10, Zuidoost en IJburg. De grootste tegenstand binnen de raad kwam van de oppositie, maar zij hadden uiteindelijk niet genoeg zetels om de plannen tegen te houden.

Coalitieleden geven aan dat ze voor de plannen hebben gestemd omdat de energietransitie een urgente kwestie is waar het ongeoorloofd is om enkele jaren te wachten op betere alternatieven. Naast de inzet op zonne-energie, zal er dus ook onderzoek gedaan worden naar windenergie op land. 

Het komende half jaar wordt er nog verder onderzoek gedaan naar de locaties van de windmolens in een reflectiefase. Er wordt onder andere onderzocht of er per locatie gezondheidsrisico’s zijn. Wanneer blijkt dat de windturbines te veel hinder opleveren, kan het zijn dat een locatie alsnog geschrapt wordt. 

De afgelopen maanden vonden er massale protesten plaats tegen de plannen van de RES. In Weesp leidde de protesten er al toe dat de zoekgebieden in deze gemeente werden geschrapt. Nu hebben tegenstanders uit Weesp, Driemond en Amsterdam de krachten gebundeld tegen de windmolens langs de stadsrand. Inwoners van Weesp die tegen de komst van de windturbines zijn geven aan dat de beslissing van de raad niet de uitkomst is waar ze op hadden gehoopt, maar dat ze het komende half jaar willen gebruiken om de druk op de coalitiepartijen op te voeren in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant