De Rehobothschool uit Huizen was uiteindelijk de winnaar van de race.
De Rehobothschool uit Huizen was uiteindelijk de winnaar van de race. Foto: GAD

Scholen in de regio zamelden 21.133 elektronische apparaten in

Natuur en Milieu

WEESP De afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit de regio, waaronder de Van de Muelen-Vastwijkschool uit Weesp, een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race.

In totaal zamelden de scholen maar liefst 21.133 elektronische apparaten in. “Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled,” vertelt het GAD.

Omdat het een race is, was er ook een winnaar. De Rehobothschool uit Huizen wist met 4428 ingezamelde apparaten de E-waste Race te winnen. Wethouder Rebel van gemeente Huizen overhandigde de school een prijs.

“Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la,” aldus het GAD. “De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica.”

De race was vorige maand van start gegaan met een gastles waarin kinderen onder andere leerden over grondstofschaarste, consuminderen en circulaire economie. “Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang huishoudelijk elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen.”

Alle apparaten die uiteindelijk zijn ingezameld door de klassen zullen worden hergebruikt of gerecycled. “Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant