Een boommarter.
Een boommarter. Foto: Goois Natuurreservaat
Column GNR

Planten en dieren tellen

Natuur en Milieu

REGIO Wist je dat er een grote groep vrijwilligers actief is in en rond het Goois Natuurreservaat? Zij monitoren het leven van planten en dieren. De meeste van deze vrijwilligers zijn alweer een tijdje bezig nu de winter voorbij is, en hebben toestemming om van onze toegangsvoorwaarden af te mogen wijken voor hun vrijwilligerswerk.

Er zijn verschillende werkgroepen die ieder zo hun eigen specialisme hebben. Vogelwerkgroep het Gooi en Omstreken heeft bijvoorbeeld een roofvogelwerkgroep, een nestkastwerkgroep en een groep die broedvogelonderzoek doet op ons verzoek. De poelenwerkgroep gaat op zoek naar amfibieën die voorkomen in de poelen in ons natuurterreinen. 

De reptielenwerkgroep gaat op zoek naar de levendbarende hagedis, zandhagedis, ringslang en hazelworm. En de vlinder- en libellenwerkgroep loopt vooraf afgesproken trajecten om vlinders en libellen te tellen. De nachtvlindertak gaat in de avonduren op pad met een led-emmer of een laken en lichtbaken om de nachtvlinders in kaart te brengen. 

De vrijwilligers van Dassenwerkgroep Utrecht & ‘t Gooi gaan met camera’s in de weer om de bewoning van burchten vast te stellen. En onze floristen gaan op zoek naar bijzondere planten. Dit alles doen ze in goede afstemming met de richtlijnen en protocollen van de diverse landelijke dier- en plantensoortenorganisaties.

Tip: Je kunt zelf ook op zoek naar dier- en plantensoorten. Koop een leuke planten-, dieren-, vogel- of insectengids, maak notities voor jezelf en leg je bevindingen vast op bijvoorbeeld Waarneming.nl. Mocht je het superleuk vinden, sluit je dan aan bij ons netwerk om ons te helpen met monitoren. Meer informatie staat op onze website!

John Didderen, boswachter

Foto: Bart Siebelink

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Bezoek burgemeester Halsema na explosie ‘Inwoners moeten weten dat we ons bekommeren om Weesp’ Algemeen 30 jun, 15:24
Afbeelding
Snelheidsadvies 20 km/uur voor fietsers Lange Muiderweg Algemeen 30 jun, 14:25
Logo
Afbeelding
Wildlife Rietluipaard gesignaleerd bij Uitermeer Natuur en Milieu 30 jun, 14:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 12:30
Logo
Afbeelding
Explosie Aart van der Leeuwstraat ‘Het is een aanslag van buitenaf’ Algemeen 30 jun, 12:20
Afbeelding
Explosie in woning op de Aart van der Leeuwstraat Algemeen 30 jun, 09:52
Logo
Afbeelding
Eerste ledenvergadering Weesper Vereniging popelt om aan de slag te gaan Algemeen 29 jun, 15:36
Afbeelding
WTC vraagt omgevingsvergunning aanleg padelbanen aan Algemeen 29 jun, 13:12
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief