Afbeelding
Foto: Gerke van de Hoef
Column GNR

Kale schapen

Natuur en Milieu

REGIO Het was een drukte van jewelste bij het Schaapscheerdersfeest in Blaricum. Ruim 400 schapen werden met schaar en scheerapparaat van hun wol ontdaan. Met een keurig kapsel gaan de schapen de hei weer op, klaar voor de zomer.

Regelmatig krijg ik de vraag wat er zou gebeuren als een schaap niet geschoren zou worden. Een schaap draagt drie tot vijf kilo wol met zich mee en dat blijft gewoon doorgroeien. Het wordt dan een enorm gewicht en ze zullen er gek uitzien met plukken en klonten loshangende wol. Maar het ergste is dat de parasieten en luizen in de ondervacht irritatie en jeuk veroorzaken. En ziekten, die dodelijk kunnen zijn voor het schaap. 

Wilde schapenrassen als de moeflon hebben een hele andere vacht dan de gedomesticeerde schapen die wij in de wei of op de hei hebben lopen. Zij gaan in de rui en hoeven niet geschoren te worden.

Na het scheren krijgen de schapen al na een paar weken een zachte laag wol op hun huid. Vóór de winter is hun warme jas dan weer helemaal aangegroeid. De wol levert niet veel meer op. Wel is werken met wol populair. Er wordt van alles van gemaakt. 

Iemand kwam zelfs een vacht ophalen voor in de moestuin! Vette wol om de voet van plantjes zou voorkomen dat er slakken in komen. Tevens beschermt het in het vroege voorjaar tegen vorst, en rondom de aardbeien zorgt ervoor dat de aardbeien niet in de grond hangen en dus minder vies worden en aangevreten.

Tip! Er zijn nog vachten te koop. Heb je interesse, neem dan contact op het met Goois Natuurreservaat via gooisnatuurreservaat@gnr.nl.

Mirjam de Hiep, boswachter

Foto: Bart Siebelink

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant