Foto: Kina
Foto: Kina
Column GNR

De wolf op bezoek

Natuur en Milieu

REGIO Met collega-boswachter Mirjam mocht ik afgelopen voorjaar naar de wolvenopleiding in Duitsland. Vooral uit nieuwsgierigheid. We hebben van alles geleerd over de wolf in Europa: zijn beschermde status, zijn natuurlijke gedrag, cijfers en grafieken en de laatste ontwikkelingen. 

Ook mochten we vier dagen meekijken met Duitse onderzoekers. Sporen zoeken, prenten (pootafdrukken) en vooral… drollen! We hebben ze zelfs opgemeten. Ze zijn vaak wel 20 cm. lang en 2,5 cm. in doorsnede. Zichtbaar vol met haren en botresten, en met een onmiskenbare geur.

Tijdens de laatste dagen in Duitsland werd duidelijk dat er op de ring rond Amersfoort een wolf liep, vastgelegd op film. Ook werd op wildcamera’s in de Lage Vuursche een wolf gesignaleerd. Kort na de cursus kregen we melding van een dode ree in een gebied van het Goois Natuurreservaat. Op de foto’s zagen we dat een wolf weleens de oorzaak zou kunnen zijn. 

We hebben het landelijk Wolvenmeldpunt ingeschakeld, en deskundige vrijwilligers hebben DNA bij het ree afgenomen. Resultaat: we blijken een wolvin op bezoek te hebben gehad in het Gooi. Het is niet duidelijk of de wolf vaker terug zal komen in onze regio. Maar gebeurt dat wel, wees niet bang en vergeet Roodkapje: wolven zijn schuw!

Tip: zie je in ons gebied een dier dat op een wolf lijkt? Of denk je een wolvendrol gevonden te hebben? Maak foto’s of een filmpje en stuur ze door naar het landelijk Wolvenmeldpunt. Zo krijgen we een goed beeld van de verspreiding van de wolf in ons land en kunnen we uitsluiten dat het loslopende honden zijn.

John Didderen, boswachter


Foto: Bart Siebelink

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Stadsloket Weesp vaker open Algemeen 5 aug, 09:43
Afbeelding
Bardolino Ensemble eerste concert Chamber Music Weesp Algemeen 5 aug, 08:56
Logo
Afbeelding
Proeverij de Kroon krijgt nieuwe eigenaar Algemeen 4 aug, 15:34
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Visboer Dirk van der Plas geliefd onder bewoners Dé haringman uit Muiden stopt na 40 jaar Mensen 4 aug, 12:30
Logo
Afbeelding
Malafide loodgietersbedrijf actief in Weesp Louche loodgieter intimideert minderjarige in Weesp Algemeen 4 aug, 09:40
Logo
Afbeelding
In Weesp groeit de bevolking waarschijnlijk met 24,9 procent Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven Algemeen 3 aug, 14:55
Afbeelding
FC Weesp gaat Noord-Holland in Algemeen 3 aug, 13:21
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief