Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Canadese populieren gekapt in Weesp

Natuur en Milieu

WEESP Het gemeenteblad van Amsterdam meldt dat er een aanvraag voor een omgevingsvergunning is gedaan voor het kappen van meerdere bomen in Weesp. Het gaat om tien Canadese populieren, verspreid over het stadsgebied Weesp. Volgens de aanvraag is het nodig de bomen te kappen in verband met ouderdom en de afname van houtkwaliteit. 

Het gaat in de aanvraag specifiek om Canadese populieren. De gemeente Amsterdam ervaart vaker problemen met de boomsoort, omdat van deze soort bekend is dat er gemakkelijk takken vanaf kunnen vallen. Dat fenomeen wordt ook wel zomertakbreuk genoemd. 

Een boom haalt veel water uit de grond. Bij de hogere temperaturen van de laatste tijd verdampt de boom meer vocht dan hij op kan nemen. Op die manier kan er spanning ontstaan in de takken, waardoor gezonde takken afbreken. De gemeente Amsterdam houdt de bomen goed in de gaten en houdt de takken bij door te snoeien. Als het echt niet anders kan, worden bomen gekapt die voor gevaarlijke situaties zorgen. Of dit ook de reden is dat een vergunning is aangevraagd voor de kap van bomen in Weesp, blijkt niet uit de bekendmaking in het gemeenteblad.

In totaal staan er in Amsterdam ongeveer 7000 Canadese populieren, waarvan er inmiddels al ruim honderd gekapt zijn. De boomsoort zal om die reden in de toekomst ook niet meer worden geplant.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief