Voor reeën legt het Goois Natuurreservaat rustplekken aan in de natuurgebieden.
Voor reeën legt het Goois Natuurreservaat rustplekken aan in de natuurgebieden. Foto: Arie van den Hout

Natuur behouden

Natuur en Milieu

GNR Het Goois Natuurreservaat bestaat 90 jaar! Je hebt er vast al iets over gehoord. Negentig jaar lang al behouden en beschermen we de natuur in het Gooi. Dat klinkt prachtig. Maar wat ís natuurbehoud nou eigenlijk? Wat doet het Goois Natuurreservaat daarvoor?

Eigenlijk is natuurbehoud een samenspel van ingrijpen of soms juist níet ingrijpen. Na een flinke storm, zoals die van afgelopen februari, laten we waar mogelijk omgevallen bomen liggen. Dood hout doet leven. Het wordt een nieuwe biotoop voor mossen, paddenstoelen, insecten, vogels en knaagdieren. Zo draagt zo’n omgevallen boom bij aan meer biodiversiteit. En dat is een belangrijk speerpunt in ons natuurbeheer. Op andere momenten en plekken grijpen we juist wél in. Om een soort te beschermen of een handje te helpen. Zo leggen we bijvoorbeeld broeihopen aan voor ringslangen. Een soort die voorkomt in de wat nattere gebiedjes en die hoge eisen stelt aan haar leefomgeving. En daar profiteren ook weer andere soorten van. Reden dus om de ringslang te koesteren. Een ander voorbeeld: de prachtige reeën die je soms tegenkomt in de schemering van de ochtend of avond. Reeën vinden in het drukke Gooi echter steeds moeilijker een plek om ongestoord te herkauwen of jongen groot te brengen. Daarom leggen wij rustplekken voor ze aan. Want de ree hoort bij het Gooi!

Tip! Meer weten? Ga naar gnr.nl/doemee en bekijk op de landkaart wat we doen om de natuur te behouden en hoe jij ons hierbij kunt helpen. Zodat jij van de natuur in het Gooi kunt blijven genieten. Nu en in de toekomst.

Daan Eijben,
boswachter


Boswachter Daan Eijben - Annepaul Roukema

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant